ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Είναι στο χέρι της Άγκυρας να επιλέξει ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας

«Η Ελλάδα με μεθοδικότητα και συνέπεια εμπεδώνει την πεποίθηση σε όλο τον κόσμο ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Και συνέχισε: «πέρα από την παραδοσιακή συμμετοχή της σε όλα τα διεθνή φόρα που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τους τελευταίους μήνες οριοθέτησε με την Ιταλία και την Αίγυπτο θαλάσσιες ζώνες με απόλυτο σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο δίκαιο της θάλασσας».

«Αντίθετα η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Στη συνέχεια, όσον αφορά στην στάση της Ευρώπης, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων και καλούν την Άγκυρα να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, διαφορετικά θα τον ενεργοποιήσουν. Οι ΗΠΑ, με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Ενώ τόνισε: «Είναι, λοιπόν, στο χέρι της Άγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είτε κυρώσεις».

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας υπογράμμισε ότι: «Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη: Βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας, επιδιώκουμε συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις, δεν γίνεται».

Ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται. Περιμένουμε, λοιπόν, από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Με ειλικρινή διπλωματία, όχι τυχοδιωκτική προπαγάνδα. Με ρεαλιστικό πλαίσιο, όχι αυθαίρετες και παράνομες κατά το Διεθνές Δίκαιο διεκδικήσεις. Και τελικά με ένα και μόνο χαρτί: Τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ώστε να επιδιώξουμε κοινά αποδεκτή συμφωνία για τη μόνη διμερή εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Και, αν δεν συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Πέτσας στο CNN Greece: Η ύφεση δεν αλλάζει το νέο οικονομικό πρόγραμμα - Έρχονται μέτρα στήριξης και μειώσεις φόρων

Η ύφεση που ανακοινώθηκε για το β’ τρίμηνο δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για την πτώση του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως η μεγάλη ύφεση οφείλεται στο γεγονός ότι αφορά το τρίμηνο του lockdown και πως το κλειδί για να περιοριστεί η επιβράδυνση είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει ρηματική ανάκαμψη και η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε αυτό.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η ύφεση δεν αλλάζει το νέο οικονομικό πρόγραμμα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων και το νέο σχέδιο θα συμπεριλαμβάνει νεύρα στήριξης και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ο στοχευμένες μειώσεις φόρων.

Αναφορικά με το ποσοστό της ύφεσης που κατεγράφη στο β’ τρίμηνο ανάφερε πως είναι κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου και πως μεγαλύτερες οικονομίες εμφάνισαν μεγαλύτερη επιβράδυνση.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα

Αναφορικά με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ο κ. Πέτσας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Η χώρα μας, παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων που είδαμε κατά τον Αύγουστο, παραμένει σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Έχουμε ήδη πολλαπλασιάσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούμε, τόσο στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και σε όλη την Επικράτεια».

Για το θετικό κρούσμα στη Μόρια είπε πως «Το χθεσινό κρούσμα κορωνοϊού στο ΚΥΤ Μόριας ανέδειξε τη σημασία που θα διαδραματίσουν, και για λόγους υγειονομικούς, αλλά και για λόγους ασφαλείας των διαμενόντων σε αυτές καθώς και των τοπικών κοινωνιών, οι κλειστές και ελεγχόμενες δομές».

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι «Οι διαδικασίες για τη δημιουργία τους προχωρούν. Σήμερα, δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πρόσκληση για την εκμίσθωση απαραίτητης έκτασης για τη δημιουργία των κλειστών δομών σε Λέσβο και Χίο και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων. Τέλος, έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες στα δύο νησιά».

Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

«Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου -που ξέσπασε η διπλή εξωγενής πρόκληση με τα γεγονότα στον Έβρο και την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού- η Κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αφενός ανοίγουν νέους δρόμους στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και αφετέρου βελτιώνουν τη θεσμική λειτουργία του Κράτους, το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, την ποιότητα της Δημοκρατίας, την ενότητα του Ελληνισμού:

Είναι μεταξύ άλλων:
- Η αποκατάσταση του πραγματικού ασύλου ιδεών στα Πανεπιστήμιά μας.

- Ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στους εκτός Επικράτειας εκλογείς να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους.

- Οι πρώτες μειώσεις φόρων και εισφορών, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ένα γόνιμο αναπτυξιακό περιβάλλον.

- Η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

- Η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και η λειτουργία του 112

- Ο αφοπλισμός ναρκών - όπως στη Δ.Ε.Η. - που μας είχε κληροδοτήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

- Η δρομολόγηση εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια και το κλίμα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.

Για το δεκαετές ομόλογο ανέφερε ότι πρόκειται για μία «σημαντική οικονομική επιτυχία».

«Εν μέσω της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας, κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, η Ελλάδα δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου €2,5 δισ. με επιτόκιο 1,2% περίπου. Το χαμηλότερο της Ιστορίας της. Μια λέξη αποδίδει αυτή την επιτυχία: Εμπιστοσύνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης