Die Welt: Θερμό επεισόδιο ζήτησε ο Ερντογάν από τους στρατηγούς του
«Εάν εναπόκειτο στον Τούρκο πρόεδρο, το ναυτικό του θα είχε βυθίσει ελληνικό πλοίο εδώ και καιρό. Αυτό ακριβώς απαιτούσε από τους στρατηγούς του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από λίγες ημέρες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως για το φυσικό αέριο. Η εθνικιστική του ρητορικής ακολουθεί έναν εντελώς διαφορετικό υπολογισμό».
Αυτό αναφέρει ο ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται στρατιωτικούς κύκλους της γειτονικής χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε μία τέτοια ενέργεια από τους στρατηγούς.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ερντογάν ζήτησε η βύθιση να λάβει χώρα κατά τρόπο που να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, Στη συνέχεια, όταν αρνήθηκαν οι στρατηγοί, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση κατάρριψης ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους, κάτι το οποίο επίσης απέρριψαν.
Από το δημοσίευμα προκύπτει ότι η ιδέα ήταν να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς όμως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Αυτά τα σχέδια τα απέρριψαν οι Τούρκοι στρατηγοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να είχαμε ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Απειλών… συνέχεια από τον Ερντογάν
Την Τρίτη, σε ομιλία του ενώπιον των δικαστών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας ενώ έστρεψε τα «βέλη» του και κατά της Γαλλίας.
«Είναι αστείο να βλέπεις μια χώρα που πνίγεται σε μια κουταλιά νερό να θέλει να πλήξει την Τουρκία στη διεθνή αρένα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, βάζοντας στο «στόχαστρο» τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «η προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την Τουρκία να πάρει το μερίδιό της από τα πλούτη της Μεσόγειου, που είναι δικαίωμα κάθε χώρας που βρέχεται από αυτήν, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης αποικιοκρατίας».
«Τα λόγια που ακούγονται από πολιτικούς και διπλωμάτες δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις βαρβαρότητες χωρών που πιστεύουν ότι είναι σπουδαίες, δυνατές, πλούσιες και ανίκητες».
Καλλιεργούν κλίμα στρατιωτικής επέμβασης
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ συνεχίζουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες δημιουργίας κλίματος στρατιωτικής επέμβασης σε ελληνικά νησιά, βάζοντας μάλιστα στο επίκεντρο το Καστελόριζο.
Η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζει πως η μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού από την Ελλάδα στο Καστελόριζο αποτελεί παράβαση των διεθνών συνθηκών και δίνει στην Τουρκία δικαίωμα επέμβασης.
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως βρίσκεται και ο βετεράνος πολιτικός
Χουσαμετίν Τζιντορούκ, πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος ανέφερε, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ότι στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να προχωρήσει σε κατάληψη.
Μπαχτσελί: Εδαφικές διεκδικήσεις στα Δωδεκάνησα
Στην ίδια «γραμμή» και οι δηλώσεις του στενού πολιτικού συμμάχου του προέδρου Ερντογάν και ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής δράσης των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί:
«Επείγουσα απαίτηση του έθνους μας είναι η επανεξέταση του καθεστώτος του Αιγαίου, η αλλαγή του και εξισορρόπησή του με τρόπο δίκαιο, ίσο και κυρίαρχο. Η επανεξέταση από νομικής άποψης των Δωδεκανήσων, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα γεωγραφικά, πολιτικά και άλλα χαρακτηριστικά τους, θα δώσει πνοή στις ελπίδες στο Αιγαίο για ειρήνη και σταθερότητα και θα αποκαταστήσει, έστω και μερικώς, την αδικία εις βάρος της χώρας μας».