Ανατ. Μεσόγειος: Η διπλή παρέμβαση Τραμπ και το διπλωματικό παρασκήνιο πριν το Συμβούλιο της Ε.Ε.
Την ώρα που στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και το Βερολίνο προχωρά σε μια διαμεσολαβητική προσπάθεια, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε διπλή παρέμβαση -τηλεφωνήματα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Γερμανίας, το παρασκήνιο και οι διπλωματικές διαβουλεύσεις είναι συνεχείς, προκειμένου να αποτραπούν αποφάσεις που ενδεχομένως ανεβάζουν περαιτέρω την ελληνοτουρκική ένταση.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, βλέποντας το ενδεχόμενο μέτρων εναντίον του από την ΕΕ, δεν διστάζει από τις απειλές των λόγων του να περάσει και στις απειλές με πράξεις, όπως συνέβη με τις προκλήσεις των τουρκικών ακταιωρών στη Χάλκη.
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ιδιαίτερη σημασία, με τον Λευκό Οίκο να τονίζει στη συνέχεια πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Ουάσινγκτον για την ένταση που επικρατεί μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων.
Συνομιλία Τραμπ – Μητσοτάκη με ειδική συσκευή κρυπτογράφησης
Κατά τη συζήτηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έγινε με ειδική συσκευή κρυπτογράφησης της πρεσβείας των ΗΠΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία, η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο όλες τις παραμέτρους από τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας που βάζουν σε κίνδυνο όπως ανέφερε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή δοκιμάζοντας τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Επίσης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.
Μετά την τηλεφωνική επαφή με τον κ. Μητσοτάκη, η Αμερικανική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων των δύο πολιτικών.
Όπως τονίζεται, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας –δυο νατοϊκών συμμάχων- στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως τονίζει η ανακοίνωση, εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση στη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία.
Παράλληλα προέτρεψε τις δύο χώρες, συμμάχους στο NATO, να κάνουν διάλογο για να επιλύσουν τις διενέξεις τους για την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.
Είχε προηγηθεί παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παίρνοντας σαφείς θέσεις υπέρ της Ελλάδας.
Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ως εξής:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
Ανακοίνωση από Ερντογάν
Στο περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, που εκδόθηκε μετά την επαφή των δύο ανδρών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν είναι η χώρα που δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Άγκυρα έχει αποδείξει ότι είναι υπέρ της μείωσης των εντάσεων και του διαλόγου.
Υποστήριξε δε, ότι η Τουρκία απέδειξε με «συγκεκριμένες ενέργειες» ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να ξεκινήσει διάλογο επί του θέματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Δύσκολα…»
Το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου έγινε στον Έλληνα πρωθυπουργό αφού προηγουμένως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επισκέφθηκε Αθήνα και Άγκυρα, όπου είχε συνομιλίες, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ΕΕ θα ασχοληθεί με την Τουρκία στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Το διπλωματικό παρασκήνιο παραμένει έντονο.
Σε συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, στο Βερολίνο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, για το πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα, η Γερμανίδα αξιωματούχος ακούστηκε να λέει:
«Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».
Από την δική του πλευρά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι» και ότι «αισθάνονται ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι».
Επισήμως διέρρευσε ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν γνώριζαν ότι τα μικρόφωνα ήταν …ανοικτά.
Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ο κ. Μπορέλ θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κατάλογο πιθανών μέτρων κατά της Τουρκίας και εξέφρασε την άποψη ότι αυτά θα περιλαμβάνουν «κυρώσεις που θα δαγκώνουν».
Συνάντηση Δένδια με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την συμμετοχή του στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) στο Βερολίνο.
Προ της ενάρξεως των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με τον Ισραηλινό ομόλογό τους, Γκάμπι Ασκενάζι, με τον οποίο θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ.