Δένδιας: Eξετάζεται η επέκταση χωρικών υδάτων και νοτίως της Κρήτης
Ανανεώθηκε:
Κλείνοντας τη συζήτηση της Βουλής για την την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών μελετούν ήδη τους χάρτες, ώστε το προσεχές διάστημα να υπάρξει επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και νοτίως της Κρήτης, στην περιοχή που περιλαμβάνει η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.
Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε σχετικά, πως «έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο».
«Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε - στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό - τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις»
Ο υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ενώ αναφέρθηκε στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.
«Σήμερα το πλαίσιο είναι τελείως διαφορετικό. Πώς να κάνεις επέκταση χωρικών υδάτων χωρίς ΑΟΖ; Βεβαίως θα προηγηθεί το κλείσιμο των κόλπων, και μετά η επέκταση των χωρικών υδάτων. Τις λεπτομέρειες τις ξέρετε, άλλωστε τους ίδιους ειδικούς επιστήμονες χρησιμοποιούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Απατώντας στις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μουζάλα, ότι προηγείται της επέκτασης των χωρικών υδάτων το κλείσιμο των κόλπων, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «δεν υπάρχει επ' αυτού καμία αμφισβήτηση, και αυτό κάνουμε.
«Μάλιστα, συνεχίζουμε την εργασία που βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον ίδιο εξαιρετικά εξειδικευμένο επιστήμονα που είχατε και εσείς, και η όλη εργασία που έχει γίνει είναι απολύτως χρήσιμη».
Αναφορικά με την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τον καθορισμό συνολικών ΑΟΖ όλων των χωρών της Μεσογείου, μέσα από την σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ότι «κανείς δεν έχει αντίρρηση» αλλά «να μην έχουμε υπερβάλλουσες προσδοκίες στον βαθμό που ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τις συμφωνίες που αυτή έχει υπογράψει με Αίγυπτο, Ισραήλ και τον Λίβανο», καθώς έτσι, η όλη προσπάθεια κατέληγε σε αδιέξοδο.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι και απ' τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο προκύπτει μια βασική αρχή, ότι «τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το ανάλογο άρθρο της UNCLOS» και πρόσθεσε πως «εάν η Τουρκία προσχωρήσει στην αντίληψη της νομιμότητας ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, θα είναι μια θετική εξέλιξη».
Σε σχέση με ορισμένες «ειρωνικές» - όπως τις χαρακτήρισε - τοποθετήσεις βουλευτών, για την παρουσία του λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως «είναι πολύ εύκολο κανείς να ειρωνεύεται αφ υψηλού και εκ των υστέρων, εγώ όμως αυτό που έχω να πω, είναι ότι η απουσία της Ελλάδας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, από διάφορα τεκταινόμενα, όπως η κρίση της Λιβύης και της Συρίας, κόστισε στην χώρα πάρα πολύ ακριβά».
Σημείωσε δε, ότι «το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα αποδέχεται ως συνομιλητή τον Σάρατζ, είναι για να μην υπάρξει ένα απόλυτο κενό».
Ο κ. Δένδιας, επίσης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσει τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εξ ονόματος της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ε.Ε., «αλλά και της διεθνούς νομιμότητας» και θα του θέσει το θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ανεξαρτήτως εάν ευχόταν να ψήφιζαν την συμφωνία με την Αίγυπτο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ο τρόπος που τοποθετηθήκατε δείχνει ότι στη βάση της εγκρίνετε αυτή την συμφωνία, όπως και την άλλη με την Ιταλία».
Παρατήρησε τέλος, πως «το ύφος του διαλόγου που αναπτύχθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, σημαίνει ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν αντιληφθεί την εξαιρετική κρισιμότητα των στιγμών».
Συνάντηση με Στόλτενμπεργκ στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη 27 Αυγούστου, ο Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich»).
Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρίσμα της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Θα εξετασθούν, επίσης, η κατάσταση στη Λευκορωσία, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας καθώς και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Πριν από την έναρξη των εργασιών του άτυπου συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας με τον Ισραηλινό ομόλογό τους Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi), όπου θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ.
Την Παρασκευή, κατά το άτυπο γεύμα εργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εστιάσουν στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή σκηνή.
Στο περιθώριο του συμβουλίου, το πρωί της Πέμπτης 27 Αυγούστου, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg).