ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή της Ουάσινγκτον για τις σχέσεις του Ερντογάν με τη Χαμάς

Οργή της Ουάσινγκτον για τις σχέσεις του Ερντογάν με τη Χαμάς
Turkish Presidency

Η συνάντηση του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, την παραμονή της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Ισραήλ, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο με επίσημη ανακοίνωσή του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του.

Στην αποστολή της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη, εκτός από τον ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγε, συμμετείχαν ο υπαρχηγός της Σαλέχ αλ Αρούρι, ο επικεφαλής της οργάνωσης στο εξωτερικό Μαχέρ Σαλάχ, ο υπεύθυνος θρησκευτικών υποθέσεων Εζάτ αλ Ριχίκ και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Χαμάς στην Αγκυρα, Τζιχάντ Γιαγμόρ. Παρών στη συνάντηση ήταν ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

erdogan-hamas-22082020.jpg
22 Αυγούστου 2020: Χανίγε και Ερντογάν συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε ηγέτες της Χαμάς στην Τουρκία το τρέχον έτος. Η πρώτη συνάντηση με τον ηγέτη του παλαιστινιακού κινήματος, Ισμαήλ Χανίγε, έλαβε χώρα την 1η Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση του Ισμαήλ Χανίγε με τον Ερντογάν την 1η Φεβρουαρίου 2020Associated Press

Η Χαμάς και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ) δεν κρύβουν τις ιδεολογική εγγύτητά τους με την ισλαμιστική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Πρόσφατα ο Χανίγε συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την ανακάλυψη από την Τουρκία κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Τόσο ο Χανίγε, όσο και ο Αλ Αρούρι καταζητούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Το πρόγραμμα «Ανταμοιβή για τη Δικαιοσύνη» (Rewards for Justice) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει 5 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τον Αλ Αρούρι.

ΗΠΑ: ο Ερντογάν απομονώνει την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα

Την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει μέσω ανακοίνωσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις επαφές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ηγεσία της Χαμάς.

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος κινείται προς την κατεύθυνση απομόνωσης της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι «βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπολύονται από την Γάζα».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η συνεχής προσέγγιση του προέδρου Ερντογάν σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση μόνον απομονώνει την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα»

Η ανακοίνωση έρχεται ένα εικοσιτετράωρο μετά τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα», υπογραμμίζει το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν έντονες ενστάσεις για το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου. Η Χαμάς είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και αμφότεροι οι αξιωματούχοι που υποδέχτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν είναι Ειδικά Χαρακτηρισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες. Το Πρόγραμμα Ανταμοιβές για τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ επιζητά πληροφορίες για ένα από αυτά τα πρόσωπα, για την ανάμειξή του σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, πράξεις πειρατείας και απαγωγές.

Η συνεχής προσέγγιση του προέδρου Ερντογάν σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση μόνον απομονώνει την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπολύονται από την Γάζα. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε ηγέτες της Χαμάς στην Τουρκία το τρέχον έτος, η πρώτη συνάντηση έλαβε χώρα την 1η Φεβρουαρίου».

Απάντηση της Άγκυρας

Η Τουρκία απάντησε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με μία δική της ανακοίνωση που ανάγει ουσιαστικά τη Χαμάς σε διεθνή συνομιλητή, παραμερίζοντας την επίσημη και νόμιμη κυβέρνηση της Παλαιστίνης, ως εκπροσώπου ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε: «Κηρύσσοντας τρομοκράτη τον νόμιμο εκπρόσωπο της Χαμάς, η οποία ανήλθε στην εξουσία κερδίζοντας τις δημοκρατικές εκλογές στη Γάζα και είναι μια σημαντική πραγματικότητα στην περιοχή, δεν συμβάλλει διόλου στις προσπάθειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Τουρκία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιούν την επιρροή τους στην περιοχή αυτή για μια «ισορροπημένη πολιτική» που θα βοηθήσει στην επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης αντί να «εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ισραήλ».

Ερντογάν-Χαμάς: Μία φιλία που κρατάει χρόνια

Οι σχέσεις του Ερντογάν με την Χαμάς έχουν ιστορικό βάθος, λόγω των ιδεολογικών αναφορών των δύο πλευρών ως προς το πολιτικό Ισλάμ. Η προσέγγιση των δύο πλευρών έλαβε νέες διαστάσεις το 2009, όταν από την θέση του πρωθυπουργού τότε ο Ερντογάν αντιπαρατέθηκε δημοσίως στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, για το Παλαιστινιακό.

AP_1201030172184.jpg
3 Ιανουαρίου 2012: Χανίγε και Ερντογάν στην τουρκική ΕθνοσυνέλευσηAssociated Press

Λίγους μήνες αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μασάλ, έκανε εμφάνιση και αποθεώθηκε στο συνέδριο του AKP στην Αγκυρα.

O Χαλέντ Μασάαλ στο συνέδριο του ΑΚΡ, 30 Σεπτεμβριού 2012Associated Press

12 Αυγούστου 2015: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως πρόεδρος αυτή τη φορά, υποδέχεται και πάλι τον Χαλέντ Μασάαλ στην Αγκυρα

AP_116535066268.jpg
12 Αυγούστου 2015: Ο Χαλέντ Μασάαλ στο Προεδρικό Μέγαρο της ΆγκυραςAssociated Press
AP_100604113033.jpg
4 Ιουνίου 2010: Μασκοφόρο μέλος της οργάνωσης Χαμάς στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ διαδηλώνει υπέρ της Τουρκίας και του Ερντογάν, μετά την κατάληψη από τις ισραηλινές δυνάμεις των τουρκικών πλοίων που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.Associated Press