Συζήτηση στην Βουλή για τις συμφωνίες με Ιταλία - Αίγυπτο για την ΑΟΖ
Ανανεώθηκε:
Στον απόηχο της ανακοίνωσης της Τουρκίας για ανανέωση της Navtex έως τις 27 Αυγούστου, συζητούνται στην αρμόδια Επιτροπη της Βουλής οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει ότι σύντομα θα γίνει γνωστή η θέση της κυβέρνησης για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων.
Στη συζήτηση των δύο συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ο κ. Δένδιας απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η συμφωνία με την Ιταλία δεν περιλαμβάνει αναφορές για δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων σε 12 μίλια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα».
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε δυσχερέστερη τη συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς όπως είπε, έπρεπε τα δύο κράτη να συμφωνήσουν για πρώτη φορά.
«Οι δύο χώρες - συμβαλλόμενα μέρη στο Δίκαιο Θάλασσας - δεν συμφωνούσαν στην μέθοδο οριοθέτησης. Η Αίγυπτος ήταν δέκτης πιέσεων από την Τουρκία που της πρόσφερε περισσότερα από την Ελλάδα. Στο παρελθόν αυτές οι δύο χώρες είχαν φθάσει σχεδόν έως τελικού σημείου και ήταν κάτι που θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον.
Μετά από διαπραγματεύσεις δεκατεσσάρων γύρων και ενώ είχε υπογραφεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο οι δύο χώρες – Ελλάδα και Αίγυπτος - επέλεξαν λύση αμοιβαία επωφελή και πολύ κοντά στους αρχικούς στόχους των δύο χωρών», είπε και πρόσθεσε πως ορθά παρατηρήθηκε ότι δεν γίνεται αναφορά στην μεθοδολογία και αυτό γίνεται επι τούτου.
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια η συμφωνία προβλέπει ότι τα δύο μέρη προχωρούν σε μερική οριοθέτηση με ρητή δήλωση ότι θα ολοκληρωθεί μελλοντικά με νέα συμφωνία.
«Με τις δύο συμφωνίες η χώρα μας αποκτά ΑΟΖ. Το συνολικό αποτέλεσμα κρίνεται ιδιαιτέρως ικανοποιητικό. Δικαιώνεται η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», υπογράμμισε και επεσήμανε την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας.
Στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εκ μέρους της ΝΔ ο Τάσος Χατζηβασιλείου έκανε λόγο για μελετημένη εξωτερική πολιτική και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με τις συμφωνίες αυτές προχώρησε σε δίκαιες και επωφελείς οριοθετήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με δύο εισηγητές, τη Σία Αναγνωστοπούλου για τη συμφωνία με την Ιταλία, την οποία και στηρίζει και τον Γιώργο Κατρούγκαλο για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, για την οποία δηλώνει «παρών».
Την άποψη ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει σκοτεινά σημεία, εξέφρασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως είπε, η συμφωνία έχει θετικά στοιχεία, όπως ότι διεμβολίζει και αντιρροπεί το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, έχει όμως και σκοτεινά σημεία που μπορεί να είναι υπονομευτικά της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης με την Τουρκία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στη μη εφαρμογή της οριοθέτησης της μέσης γραμμής και τη διχοτόμηση της Ρόδου στον 28ο Μεσημβρινό, όπου στηρίζει τις παράνομες διεκδικήσεις της η Τουρκία.
Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: Τι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι εάν δεν υπήρχε το τουρκολιβυκό μνημόνιο “δεν θα διανοούμασταν να δεχθούμε τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ”.
Κατά και των δύο συμφωνιών τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.