ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης για φράχτη στον Έβρο: Υφίσταται και σήμερα απειλή

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Επέκταση του μεταλλικού φράχτη στον Έβρο στα σημεία που θεωρούνται κρίσιμα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη θωράκιση των συνόρων με την Τουρκία στην περιοχή με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να υπογραμμίζει ότι «απειλή υφίσταται και σήμερα».

«Ακόμη και σήμερα σημειώνονται σχεδόν καθημερινά απόπειρες εισόδου. Ορισμένες μέρες έχουμε εξάρσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρείται μαζική είσοδος από την πλευρά των τουρκικών συνόρων, η οποία φυσικά αποτρέπεται από τις οργανωμένες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι στην πρώτη γραμμή αλλά και τη δουλειά που πραγματοποιεί ο στρατός με έργα και εμπόδια που τοποθετεί», είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης ενημερώνοντας τη Βουλή και πρόσθεσε:

«Απειλήθηκε και απειλείται ακόμα και σήμερα η δημόσια ασφάλεια διότι η αιφνίδια και οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων είναι ένα γεγονός, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και καθιστά επιβεβλημένη την αντίδραση της ελληνικής πολιτείας προς διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Οφείλουμε να θωρακίσουμε τη χώρα και να αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο του κορωνοϊού σε περίπτωση εισόδου πολλών ατόμων στη χώρα».

Σε ότι αφορά στον φράχτη, είπε πως θα συμπεριλάβει και ποτάμιες περιοχές, ενώ όπως διευκρίνισε θα είναι επί της ουσίας ένα μεταλλικό κιγκλίδωμα από γαλβανισμένο χάλυβα ύψους 5 μέτρων, απαρτιζόμενος από κατακόρυφες δοκούς. Το πάνω μέρος του φράχτη, ύψους περίπου ενός μέτρου θα αποτελείται από λαμαρίνα πάχους πέντε χιλιοστών. Το σύνολο των μεταλλικών στοιχείων θα εδράζεται σε πασσάλους οι οποίοι θα είναι σε βάθος 6 μέτρων μέσα στο έδαφος επειδή η περιοχή αυτή είναι πλημμυρική.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του έργου, σημείωσε πως το πρώτο τρίμηνο του 2020 «πραγματοποιήθηκε απόπειρα εισβολής μεγάλου αριθμού ατόμων που απέτρεψαν δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και η οπισθοφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο αριθμός που επιχείρησαν να εισέλθουν από διάφορα σημεία ήταν 59.000 άτομα».

Πρόσθεσε δε, ότι αντίστοιχες απόπειρες μικρότερης έντασης εξακολουθούν να υφίστανται.

«Η κατασκευή νέου φράχτη είναι έργο διαφορετική από αυτή του 2012. Το έργο στις Καστανιές είναι σε χερσαίο σημείο. Δεν παρεμβάλλεται ποταμός. Ο χαρακτήρας του έργου θα είναι αμυντικός», είπε και συμπλήρωσε ότι το έργο θα ξεκινήσει με την ενίσχυση του φράχτη στις Καστανιές και θα έχει ολοκληρωθεί εντός 8 μηνών.

Απέρριψε τα περί εισβολής ο ΣΥΡΙΖΑ με την Όλγα Γεροβασίλη να αναφέρει ότι «εισβολή αμάχων και αδύναμων δεν υπάρχει».

Εμφανίστηκε θετική στην κατασκευή του φράχτη, ζητώντας ωστόσο, διευκρινίσεις.

Μίλησε ακόμη για ελεγχόμενη κρίση όσα συνέβησαν στον Έβρο.

«Είναι μια εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν για να εκβιάζει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αν ήθελε η Τουρκία να σπρώξει προς την χώρα μας μετανάστες δεν θα διάλεγε τον φράχτη αλλά, άλλα σημεία. Γι΄ αυτό το λέω ελεγχόμενη κρίση. Ενδεχομένως να ήθελε να γκρεμίσει το φράχτη για να δημιουργήσει ψυχολογικό πλήγμα προς Ελλάδα».

«Τι εννοείτε με τον όρο ελεγχόμενη κρίση και όχι εισβολή; Θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η Τουρκία δεν ήθελε να προωθήσει χιλιάδες μετανάστες; Είχαμε καθαρή περίπτωση εισβολής με συντονισμό των κινήσεων των μεταναστών από τουρκικές αρχές και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε επέμβαση μονάδων τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αστυνομίας» αντέτεινε ο Γιάννης Μπούγας από τη ΝΔ.

Υπερ της κατασκευής του έργου δήλωσε το ΚΙΝΑΛ, προβληματισμό εξέφρασε το ΚΚΕ, ενώ από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας ζήτησε «κατασκευή τσιμεντένιου φράχτη και ναρκοπέδιο».

Η Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25 υποστήριξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης