ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρνητικό ρεκόρ: Αθήνα η «πρωτεύουσα» του κορωνοϊού

Αρνητικό ρεκόρ: Αθήνα η «πρωτεύουσα» του κορωνοϊού
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κάθε μέρα είναι η πιο άσχημη… μέχρι την επόμενη.

Οι σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Οι κυματοθραύστες που επιχειρούν να ορθώσουν οι Αρχές απέναντι στο δεύτερο κύμα του κορωνϊού δεν φαίνεται προς το παρόν να φέρουν αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι θα δούμε σε κάποιες μέρες τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Μέχρι τότε, το μόνο που μπορούμε να καταγράψουμε είναι διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας.

Πόσο μάλλον που φτάνει το φθινόπωρο, εποχή στην οποία ευνοείται η διάδοση των κορωνοϊών.

Νέο αρνητικό ρεκόρ

Την Κυριακή σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. Καταγράφηκαν 284 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα. Από αυτά, τα 17 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Το ηλικιακό προφίλ των νοσούντων δείχνει ότι οι νεαρότερες ηλικίες απειλούνται πιο πολύ αυτή τη στιγμή.

Είναι η 11η συνεχόμενη μέρα (με μια εξαίρεση) όπου τα κρούσματα ξεπερνάνε ημερησίως τα 200.

Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ είναι 31, ενώ δύο άνθρωποι πέθαναν σήμερα. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα έφτασε τους 242. Να σημειωθεί ότι ο ένας από τους δύο νεκρούς της ημέρα διέμεινε στον οίκο ευγηρίας στην Αγία Κυριακή.

«Καμπανάκι» για την Αττική

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική διασπορά, το καμπανάκι κινδύνου χτυπάει για την Αθήνα που εξελίσσεται σε «πρωτεύουσα» του κορωνοϊού. Από τα 284 κρούσματα, τα 141 καταγράφηκαν στην Αττική, δηλαδή σχεδόν τα μισά. Ακόμα πιο ανησυχητικό μοιάζει ότι η επιδημία φαίνεται να τρέχει πιο γρήγορα στην Αττική από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι χτες στην Αττική είχαν καταγραφεί 91 κρούσματα σε σύνολο 264 σε όλη τη χώρα.

Το μείζον πρόβλημα είναι ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου ο συνωστισμός δημιουργείται πολύ εύκολα, ο κίνδυνος διάδοσης είναι πιο μεγάλος.

Τα σχολεία

Αύριο Δευτέρα η Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για τον άνοιγμα των σχολείων. Η αρχική απόφαση ήταν να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές για όλα τα παιδιά και θα χορηγηθούν δωρεάν. Ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μικρή αναβολή του ανοίγματος λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων.

Ο Θανάσης Τσακρής, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και καθηγητής Μικροβιολογίας, είπε στο Mega ότι:

«Αν περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε.»

Μέτρα στη Μυτιλήνη

Σήμερα τέθηκε και η Μυτιλήνη ο νησί τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης, με απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Επίσης τέθηκε ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.