ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση αρχηγών αστυνομίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Βελιγράδι

Συνάντηση αρχηγών αστυνομίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Βελιγράδι
REUTERS/Alexandros Avramidis

Συνάντηση αρχηγών αστυνομίας βαλκανικών και δυτικοευρωπαϊκών χωρών, που εμπλέκονται στην επίλυση του προσφυγικού με την συμμετοχή και της Ελλάδας, στο Βελιγράδι, ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

“Την Τρίτη 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι επιχειρησιακή συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια που βρίσκονται στη διαδρομή απ όπου περνούν οι πρόσφυγες”, ανέφερε ο ΥΠΕΣ της Σερβίας σε τηλεοπτικό κανάλι.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχουν ασάφειες στη συμφωνία για τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου των προσφύγων στη Γευγελή, και πρέπει να διευκρινιστεί αν όσοι λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση εισόδου μπορούν ανενόχλητα να συνεχίσουν το ταξίδι. “Αυτή τη στιγμή στη Σερβία βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων μόνο οι 38 κατέθεσαν αίτηση για την παροχή ασύλου”, σημείωσε και πρόσθεσε πως στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. “Κάποιες χώρες δεν επιθυμούν να φιλοξενήσουν κανέναν πρόσφυγα και άλλες σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη”, ανέφερε.

Ειδικότερα για την συμπεριφορά της Σερβίας τόνισε ότι “θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά πρωτίστως υπερασπίζεται τους πολίτες της, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα”.

Ο Νέμοϊσα Στεφάνοβιτς αναφέρθηκε και στην απόφαση για τη χρήση του στρατού, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη, μονάδες του στρατού θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο μεταναστών ή προσφύγων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, οι αρχηγοί της αστυνομίας σε Σλοβενία, Αυστρία, Σκόπια, Σερβία και Κροατία, συμφώνησαν για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ρευμάτων σε περίπου 580 μετανάστες ημερησίως, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Σλοβενίας.

Οι αρχηγοί των αστυνομιών “υποχρεούνται να περιορίσουν την καθημερινή μετάβαση μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σε αριθμό που θα επέτρεπε τον έλεγχο κάθε μετανάστη, σύμφωνα με τους κανόνες της Σένγκεν”, προστίθεται στην ανακοίνωση.