ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και από… Δευτέρα ελληνοτουρκικός διάλογος ή νέα τουρκική πρόκληση;

(Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

Την Κυριακή 23 Αυγούστου λήγει η τουρκική Navtex και κατά συνέπεια ολοκληρώνεται η αποστολή του Oruc Reis.

Στο ερώτημα αν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραβίασε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, η κυβέρνηση απαντάει κατηγορηματικά «όχι». Παρά το ότι το Oruc Reis πόντισε ηχοβολιστικά καλώδια με τα οποία γίνονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο θόρυβος από τις μηχανές των παραπλεόντων πολεμικών σκαφών, κατά την κυβέρνηση πάντα, καθιστά τις όποιες έρευνες άνευ πραγματικού περιεχομένου. Αντιθέτως, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται, ασχέτως με την ποιότητα των ερευνών.

Το ζήτημα των ερευνών στοίχισε τη θέση του στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο. Ο κ. Διακόπουλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από τη δήλωσή του ότι το Oruc Reis «έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε». Δήλωση που έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Νέες έρευνες;

Το πρώτο ερώτημα για την… 24η Αυγούστου είναι αν το Oruc Reis θα επιστρέψει όντως στον ναύσταθμο και για πόσο καιρό θα συμβεί αυτό. Πριν 10 μέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προαναγγείλει νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, πιθανόν σε περιοχές που ορίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου είχε πει ότι:

«Έχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνα σε αυτή την περιοχή.»

Ενδεχόμενες νέες έρευνες του Oruc Reis θα αποτελέσουν κλιμάκωση της έντασης και θα τορπιλίσουν την όποια προοπτική επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Οι διερευνητικές επαφές

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο μετά από τη διαμεσολάβηση της Άνγκελα Μέρκελ είχε συμφωνηθεί να «παγώσει» ο απόπλους του Oruc Reis και να ξεκινήσουν ξανά οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας που είχα. παγώσει το 2016 ύστερα από απόφαση της Τουρκίας. Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου θεωρήθηκε από την Άγκυρα παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανεστάλη. Ταυτόχρονα, το Oruc Reis βγήκε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δηλώσεις Πέτσα

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες υπό καθεστώς τελεσιγράφων κι έντασης. Μιλώντας στον Σκάι, ο Στέλιος Πέτσας έκανε το εξής σχόλιο για τα ελληνοτουρκικά:

«Θέλουμε πάντα να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Επομένως, αυτό που θέλουμε από τη συντονισμένη παρέμβαση -και τη δική μας και των συμμάχων και εταίρων μας- είναι να φύγει από το τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα. Όλο αυτό που είδαμε δηλαδή τους τελευταίους πολλούς μήνες, με αφορμή το τουρκο-λυβικό παράνομο μνημόνιο, μέχρι τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, να φύγει από το προσκήνιο, για να μπορέσουμε να έχουμε μία συζήτηση καλόπιστη, πιάνοντας το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, προκειμένου να λύσουμε τη μία και μόνη διαφορά μας, που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.»

Ο κυβερνητικό εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι: «Άρα, οποιαδήποτε παρέμβαση από το εξωτερικό, είτε είναι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε είναι σε οποιοδήποτε άλλο φόρουμ, είναι θετική, αρκεί να καταλήγει στην έμπρακτη αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τη συζήτηση που θα διευθετήσει αυτή τη μόνη εκκρεμότητα, προς το καλό των λαών της περιοχής μας.»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το Βερολίνο καταβάλλει προσπάθεια ώστε να γίνει στις 28 Αυγούστου νέα τριμερής συνάντηση με τον κπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, την υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή και τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης