ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρωτόκολλο Καρανίκα» και «μπάχαλο»: Εκτός ορίων η σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

 «Πρωτόκολλο Καρανίκα» και «μπάχαλο»: Εκτός ορίων η σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού συνοδεύεται από την όξυνση του πολιτικού κλίματος.

Στο CNN Greece έχουμε γράψει εδώ και μέρες ότι από τη συναίνεση των ημερών του lockdown έχουμε περάσει στην ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι η αντιπαράθεση κλιμακώνεται καθημερινά.

Χρησιμοποιούνται πλέον βαρύτατες εκφράσεις που ξεπερνούν τα όρια, ενώ τη σύγκρουση επωμίζονται τα ηγετικά στελέχη των δύο στρατοπέδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα πεδίο συναίνεσης από την αντιπολίτευση. Επιπλέον, είναι εύλογη η εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα τους επόμενους μήνες.

Όχι αφοριστική κριτική

Στην εισαγωγική τοποθέτησή στη σημερινή τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον της αντιπολίτευσης:

«Αυτό το οποίο δεν χρειαζόμαστε σήμερα είναι μία κυνική, αφοριστική, καταστροφολογική κριτική, που αδικεί την προσπάθεια την οποία κάνει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά συνολικά η χώρα, να ελέγξει αυτό το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού. Μια μηδενιστική κριτική η οποία πολλές φορές τροφοδοτεί και θεωρίες και σενάρια συνωμοσίας τα οποία πρέπει να αποκρούσουμε όλοι με ευθύνη και με τον πιο απόλυτο τρόπο.»

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι: «Κατά συνέπεια, λοιπόν, ζητώ το αυτονόητο: Όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν για το αν στηρίζουν ή όχι αυτές τις βασικές κεντρικές επιλογές, με ένα ναι ή με ένα όχι. Και θα ξεκαθαρίσουν εδώ πέρα, επιτέλους, τα πράγματα, και να μην καλούμαστε να ανακυκλώνουμε στον δημόσιο διάλογο απόψεις και θεωρίες οι οποίες μερικές φορές θεωρώ ότι ανήκουν περισσότερο στη σκοτεινή σφαίρα της συνωμοσιολογίας του διαδικτύου».

Μπάχαλο

Της τοποθέτησης Μητσοτάκη είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έκανε λόγο για κυβερνητικό μπάχαλο στο ζήτημα των μασκών στα σχολεία. Η ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Τη στιγμή που ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, μετά την γενική κατακραυγή υποσχόταν δωρεάν μάσκες στους μαθητές, η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως χαρακτήριζε τη μάσκα «προσωπικό αντικείμενο που επαφίεται στην ατομική ευθύνη» και τόνιζε πως το κόστος της επιβαρύνει την οικογένεια του κάθε παιδιού. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τους πολίτες ποιος από τους δύο υπουργούς του δεν ξέρει τι του γίνεται.»

Πρωτόκολλο Καρανίκα

Στη συνέχεια η Νέα Δημοκρατία κάλεσε την Κουμουνδούρου να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη χρήση μάσκας. Η Πειραιώς υποστήριξε ότι:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε σήμερα τι σημαίνει κοινωνική πολιτική στην πράξη (δωρεάν μάσκες και εμβόλιο σε όλους τους πολίτες) κόντρα σε μια ανέξοδη, φλύαρη και ουσιαστικά ανύπαρκτη «κοινωνική πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ που εξαντλείται στην αντιπολιτευτική αμηχανία των fake news.

Η εικόνα πλέον είναι καθαρή σε όλους και η κοινωνία καταλαβαίνει τι σημαίνει να κυβερνά μια σοβαρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική κυβέρνηση, νιώθοντας τυχερή που δεν θα χρειαστεί να μάθει ποτέ τι θα γινόταν αν ο κορωνοιός αποτελούσε «στραβή» προηγούμενης «βάρδιας» και αντιμετωπιζόταν με πρωτόκολλα made by Καρανίκας.

Περιμένουμε ακόμα από την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με την χρήση της μάσκας και το άνοιγμα των σχολείων. Θα συνταχθεί ανοιχτά και καθαρά με την επιστημονική κοινότητα και την κοινή λογική ή θα συνεχίσει να φλερτάρει με τις πάσης φύσεως κηραλοιφές πίσω από τη μάσκα της διεύρυνσης στο προοδευτικό κέντρο;»

Γελοιότητες

Στη Νέα Δημοκρατία απάντησε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε εξίσου οξύ τόνο. Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε ότι:

«Κατανοούμε ότι το σημερινό κυβερνητικό αλαλούμ με την αρμόδια υπουργό Παιδείας να ζητάει από τους γονείς να πληρώσουν οι ίδιοι τις μάσκες την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών προαναγγέλλει δωρεάν διάθεσή τους, προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ας τα βρουν μεταξύ τους.

Να φτάνει όμως η κυβέρνηση, που μέχρι πριν λίγες ώρες επιχειρηματολογούσε κατά της δωρεάν προμήθειάς τους, να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση μάσκας ξεπερνά κάθε όριο γελοιότητας.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι:

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: άνοιγμα των σχολείων με ενίσχυση των υποδομών, προσλήψεις εκπαιδευτικών, δωρεάν μάσκες για όλους και μικρότερα τμήματα - όχι 25 μαθητές ανά τάξη, δηλαδή περισσότεροι από ό,τι πέρυσι, εν μέσω πανδημίας.»

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

«Αντίθετα, είναι η κυβέρνηση αυτή που με τις απίστευτες παλινωδίες της δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες και δίνει τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας. Το είδαμε στον τουρισμό, το βλέπουμε στην εκπαίδευση. Μια κυβέρνηση του «πάμε και βλέπουμε», μια κυβέρνηση του «είπα-ξείπα», μια κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση. Οι επιθέσεις του κ. Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να καλύψουν το μπάχαλο και τα αλλεπάλληλα αδειάσματα μεταξύ των υπουργών του.»