Βουλή: Κατατέθηκαν προς κύρωση οι συμφωνίες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία
Ανανεώθηκε:
Κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή, αφενός η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου «για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο Κρατών» και αφετέρου η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας «για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους».
Όπως ανέφερε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιο Πέτσας, η σχετική συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής.
Η Ολομέλεια του κοινοβουλίου της Αιγύπτου υπερψήφισε το απόγευμα της Τρίτης την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.
Αθήνα και Κάιρο αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ στο πρώτο άρθρο ορίζεται ότι Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν με μερική και όχι ολική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, εάν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο μέρος της Συμφωνίας.
Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου
Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ
Η συμφωνία αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη χερσαία και νησιωτικά, ανταποκρινόμενη πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τη στρατηγική της Ελλάδας στην επίλυση αντίστοιχων θεμάτων, αλλά και στην πρόθεση για συνεννόηση στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.
Στο κείμενο της συμφωνίας όσον αφορά τα όρια των θαλασσίων ζωνών σημειώνεται ότι «η οριοθετική γραμμή των θαλασσίων ζωνών στις οποίες οι δύο χώρες νομιμοποιούνται να ασκούν αντιστοίχως τα κυριαρχικά δικαιώματα ή τη δικαιοδοσία τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θα είναι η οριοθετική γραμμή για την υφαλοκρηπίδα που καθορίστηκε με τη Συμφωνία του 1977 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων υφαλοκρηπίδων». Σημείο το οποίο επιβεβαιώνει πέραν των δικαιωμάτων των νησιών και την αρχή της μέσης γραμμής.
Επίσης η συμφωνία προβλέπει ότι η «οριοθέτηση που έγινε προς το παρόν δεν σκοπείται να βαίνει πέραν του σημείου 1 προς Βορρά και πέραν του σημείου 16 προς Νότο. Η παρούσα οριοθέτηση θα επεκταθεί προς οιαδήποτε κατεύθυνμση μέχρι τα σημεία συνάντησης των θαλασσίων ζωνών των αντιστοίχων γειτονικών κρατών όταν θα έχουν συναφθεί οι σχετικές συμφωνίες».
Το σημείο 1 προς Βορρά αφορά το τριεθνές Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας, όπου εκκρεμεί η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας, ενώ το σημείο 16 προς Νότο αναφέρεται σε μία πολύ μεγαλύτερη περιοχή και δεν φτάνει μέχρι τα όρια με τη Λιβύη.
Στη συμφωνία τονίζεται ρητά επίσης, ότι αυτή δεν θίγει «τις αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κανόνες και κανονισμούς της ΕΕ».