ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Δώστε δωρεάν μάσκες σε μαθητές και καθηγητές

ΣΥΡΙΖΑ: Δώστε δωρεάν μάσκες σε μαθητές και καθηγητές
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Μετά την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η αξιωματική αντιπολίτευση «πυροβολεί» καθημερινά την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για πλήρη αποτυχία στο άνοιγμα του τουρισμού, πλημμελή ενίσχυση του ΕΣΥ, σπασμωδικές και αντιφατικές κινήσεις, καθώς και θυσία της πολιτικής ουσίας στο βωμό των επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων.

Το άνοιγμα των σχολείων

Στα μέχρι τώρα πεδία αντιπαράθεσης, προστέθηκε πλέον και το άνοιγμα των σχολείων. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η αυλαία της σχολικής χρονιάς σηκώνεται εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία της υγείας των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί μείζον ζήτημα ότι οι τάξεις δεν έχουν «σπάσει» για να κρατιούνται οι αναγκαίες αποστάσεις. Τέλος, «κάνει σημαία» το αίτημα για δωρεάν παροχή μασκών σε μαθητές, δασκάλους και καθηγητές, δεδομένου ότι η σωστή χρήση της μάσκας συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό κόστος για τις λαϊκές οικογένειες.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Αλέξης Χαρίτση στον Νίκο Ξυδάκη στο Κόκκινο:

«Έφτασαν ακόμη και στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς σχέδιο, στοιβάζοντας παιδιά σε αίθουσες 20 και 25 τετραγωνικών και προβλέποντας αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη, χωρίς καν να παρέχουν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά μιλώντας για προσωπικά εργαλεία.»

Προσωπικό θέμα η μάσκα;

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στο ζήτημα των σχολείων είναι ταυτισμένοι ο Νίκος Φιλης (τομεάρχης Υγείας) με τον τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Τα δύο στελέχη είχαν διαφωνήσει τον Μάιο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην επανέναρξη τότε των μαθημάτων.

Σε σημερινή του συνέντευξη στον Νίκο Σβέρκο ο Νίκος Φίλης επισήμανε:

«Ούτε καν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά το lockdown δεν υπήρξε μέριμνα να οργανωθούν καλύτερα, να αυξηθούν οι τάξεις και να ενισχυθεί το προσωπικό για να υποδιπλασιαστούν οι μαθητές ανά τμήμα, ούτε καν μέριμνα για μάσκες δεν υπάρχει, το υπουργείο Παιδείας είπε ότι είναι «προσωπικό θέμα» των παιδιών και των γονιών, τι σχεδίαζαν τέσσερις μήνες;»

Ο «σχολάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε:

«Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει «λιγότεροι στα μέσα μεταφοράς», «ανά εξάδες στα κέντρα», «να κλείνουν στις 12» κτλ. για να μην υπάρχει συνωστισμός, στα σχολεία δεν λαμβάνονται μέτρα, ούτε καν αυτά που είχαν ληφθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο. Και αυτό σε μία περίοδο που αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού.

Δεν έχουμε ούτε αύξηση κρατικών πιστώσεων στην εκπαίδευση, ούτε αύξηση προσλήψεων αναπληρωτών, ούτε προσπάθεια ανεύρεσης περισσότερων χώρων για τάξεις, ώστε να γίνει ο υποδιπλασιασμός των τάξεων, αντίστοιχα με τον Απρίλιο και τον Μάιο, που όπως τόνισε σε άλλο σημείο, είναι και το πιο σημαντικό.

Τα 11 μέτρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση 11 μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Συγκεκριμένα:

  1. Έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
  2. Αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών .
  3. Δωρεάν μάσκες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  4. Σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WC με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
  5. Όπου απαιτείται, τάξεις 10-12 μαθητών με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών
  6. Επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών
  7. Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών φέτος
  8. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων, χωρίς αποκλεισμούς, εκεί όπου οι επιδημιολογικές συνθήκες την επιβάλλουν.
  9. Ειδική μέριμνα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και των παιδιών ευάλωτων ομάδων.
  10. Συντονιστικό όργανο Παιδείας-Υγείας ανά Δήμο , σε επικοινωνία με ΕΟΔΥ-Πολιτική Προστασία , για την αξιόπιστη παρακολούθηση των εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο και τη στοχευμένη παρέμβαση αν χρειαστεί.
  11. Έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα Δημόσιας Υγείας , για την ιστορία των επιδημιών, για την αξία του εμβολιασμού και των μέτρων ατομικής προστασίας κτλ.