ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Αναζητούνται κυματοθραύστες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Κορωνοϊός: Αναζητούνται κυματοθραύστες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι πολύ ανησυχητική  και πρέπει να μας κινητοποιήσει ως προς την αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης, με προεξάρχουσα τη χρήση μάσκας.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Γι’ αυτό υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι αν υψωθούν οι αναγκαίοι κυματοθραύστες της πρόληψης, μπορούμε να αποφύγουμε τις δραματικές συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης διασποράς του κορωνοϊού.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

  • Σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Από 1η Αυγούστου έχουν καταγραφεί 2.635 κρούσματα. Στο δελτίου του ΕΟΔΥ τα κρούσματα καθημερινά υπερβαίνουν τα 200- χτες μόνο καταγράφηκαν 217.
  • Μέσα σε μια βδομάδα οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά 68%, από 145 σε 244..
  • Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ανέρχονται στους 24, ενώ 52 νοσηλεύονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι σχετικά σταθερός, αποτελεί αχτίδα ελπίδας.
  • Μειώνεται ο μέσος όρος της ηλικίας των νοσούντων, κάτι που δείχνει ότι οι μεγαλύτεροι-ες σε ηλικία είναι πιο προσεκτικοί-έ ως προς τα μέτρα προφύλαξης.

Η μεγάλη επιστροφή από τις διακοπές συνιστά αυτή τη στιγμή, κατά της Αρχές, τη μεγαλύτερη απειλή για την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.

Τηλεδιάσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πλέον τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον κορωνοϊό. Στην τηλεδιάσκεψη πήρα μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος

Στην τηλεδιάσκεψη παρουσιάστηκαν τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία, από τα οποία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Μαξίμου, προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες. Ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς, ενώ ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες που είναι υποχρεωτική.

Μήνυμα του 112

Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν. Στο μήνυμα που εστάλη στις 13:30, αναφέρεται:

Κατά την επιστροφή σας από τις διακοπές δείξτε ιδιαίτερη προσοχή. Ο κίνδυνος διασποράς COVID-19 είναι αυξημένος. Μην έρχεστε σε επαφή με ευάλωτες ομάδες και ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».

Ανοίγουν τα σχολεία

Εντωμεταξύ, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Αυτό ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο Open στους Αλεξία Τασούλη και Σπύρο Δημητρέλη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε συγκεκριμένα:

«Στις 7 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά και θα έχουμε ξανά να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις. Να τηρούμε μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, να τηρούμε τις αποστάσεις και εκεί που θα πρέπει εκτός σχολείου ή και μέσα στο σχολείο αν χρειαστεί να φοράμε τη μάσκα μας. Αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατεύσει από τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον. Εργαζόμαστε από τώρα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για να έχουμε αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων, προκειμένου να μπορέσουμε να μπούμε στο Φθινόπωρο με καλύτερες συνθήκες.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ