ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πληροφορίες για διαμεσολαβητική πρόταση Πούτιν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πληροφορίες για διαμεσολαβητική πρόταση Πούτιν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Φωτογραφία αρχείου Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Πρόθυμη να μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ρωσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η πρόταση πρωτοδιατυπώθηκε με την μορφή νύξης, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στα τέλη Ιουλίου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Μόσχα φέρεται να θέλει να μεσολαβήσει, αξιοποιώντας την ειδική σχέση που έχουν ο Ρώσος πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να βολιδοσκοπήσει τη τουρκική ηγεσία, προκειμένου να αναλάβει η ρωσική διπλωματία δράση.

Διπλωματικές πηγές λένε ότι πρόκειται για ευγενική υπενθύμιση ότι η πρόταση της Μόσχας είναι «ζωντανή». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός, από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει συνέχεια.

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της παρουσίας του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παρόλο που το πρωί της Κυριακής, είχε αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και έπλεε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, το τουρκικό ερευνητικό άλλαξε και πάλι πορεία προς τα δυτικά, με χαμηλή ταχύτητα 4-5 κόμβων.