Σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια, Παναγιωτόπουλο και Φλώρο για την τουρκική προκλητικότητα
Αυξημένη κινητικότητα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, με φόντο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, λίγο μετά τις 18:00 μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 19:00 και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αφενός της ενημέρωσης του πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένη την παρατεινόμενη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και την επιμονή της Άγκυρας να κρατά υψηλούς τόνους σε επίπεδο ρητορικής.
Αφετέρου η σύσκεψη επικεντρώθηκε στο συντονισμό των ενεργειών της ελληνικής πλευράς, με φόντο τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που πραγματοποιείται την Παρασκευή στη Βιέννη.
Σημειώνεται πως το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με το επίκεντρο των μεταξύ τους συζητήσεων να εστιάζεται στην τουρκική παραβατικότητα τόσο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται την Παρασκευή στη Βιέννη.
Επαφές Μέρκελ και Μισέλ με Ερντογάν
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι της Πέμπτης της κυρίας Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και περιφερειακά ζητήματα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τις αρχές του διαλόγου, της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου.
Εξάλλου, στις 14:00, με τον Τούρκο πρόεδρο επικοινώνησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς, ενώ η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε μία ημέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
O Tούρκος πρόεδρος είπε πως κατά τη διάρκεια των επαφών με την κ. Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις.
«Ο δρόμος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Αν λειτουργήσουμε ευσυνείδητα και με λογική μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα σε μία λογική "kazan-kazan" (win-win, που θα είναι όλοι κερδισμένοι), που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών» τόνισε ο Ερντογάν, διαμηνύοντας παράλληλα πως το Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου.
«Η στάση της Ελλαδας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο είναι κακόβουλη. Δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση με την κοινή λογική η απαίτηση για δικαιοδοσία επί του θαλάσσιου χώρου μέσω του Καστελόριζου, το οποίο απέχει από τις τουρκικές ακτές δύο χιλιόμετρα και από την ηπειρωτική Ελλάδα 580 χιλιόμετρα» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας μια πάγια θέση της Τουρκίας.
«Ο ισχυρισμός ότι ένας χώρος 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπορεί να κατέχει θαλάσσιο χώρο 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι αστείος και αβάσιμος» είπε ο κ. Ερντογάν, και συνέχισε:
«Προειδοποιώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πληροί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στην προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Δίκαιο της ΕΕ, μία χώρα που είναι μέλος σας στην ΕΕ; Η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις για αυτό από την κυβέρνηση της Ελλάδας».
Μπαράζ επαφών Δένδια με ξένους αξιωματούχους
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δένδιας επέστρεψε στην Αθήνα μετά και το ταξίδι - εξπρές που πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε διαδοχικές επαφές με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.
Κατά τα λοιπά, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ξένους αξιωματούχους, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.
Σύμφωνα τις ίδιες πηγές, ο κ. Δένδιας οι επαφές αυτές γίνονται κατά την επιστροφή του Έλληνα ΥΠΕΞ από το Ισραήλ, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και λίγο προτού μεταβεί στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο και συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Ζαν – Ιβ Λε Ντριάν στις 21:30.
Λίγο νωρίτερα, θα συνομιλήσει με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Ασφάλεια Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο ενόψει του αυριανού έκτακτου ΣΕΥ όσο και του προσεχούς άτυπου συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο στις 27-28 τρέχοντος.
Επίσης, στο πλαίσιο των τακτικών μεταξύ τους επαφών, θα έχει νέα συνομιλία στις 20:00 με τον Εμιρατινό ομόλογό του, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν.
Τέλος, θα επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Κρις βαν Χόλεν και Μπόμπ Μενέντεζ στις 19:15 και 20:30 αντίστοιχα.