ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αληθινός φίλος της Ελλάδας»: Το ευχαριστήριο Tweet του Μητσοτάκη στον Μακρόν

Φωτογραφία αρχείου (Benoit Tessier/Pool via AP)

Με ένα tweet στα γαλλικά ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τη στήριξή του στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για την αλληλεγγύη. Ο Emmanuel Macron είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στήριξη Μακρόν

Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, προαναγγέλλοντας μάλιστα την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ανάρτηση που έγινε στο προφίλ του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στο twitter, ο Μακρόν αναφέρει:

«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα εκμετάλλευσης πετρελαίου προκαλούν εντάσεις».

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας του στη Μεσόγειο τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η εξελίξη αυτή αυτή έρχεται στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο κ. Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τετάρτης.

Το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού με το Γάλλο πρόεδρο ήρθε αμέσως μετά το αυστηρό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς την Τουρκία, μέσω τηλεοπτικού του μηνύματος.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, θα το αποδείξουμε αν χρειαστεί».

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας να βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταξύ τους συζητήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προσγειωθεί στον αερολιμένα της Πάφου, στην Κύπρο, δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, συνοδεία ενός μεταγωγικού αεροσκάφους της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα, τα δύο γαλλικά μαχητικά πέταξαν στον εναέριο χώρο και πάνω από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο εκπαίδευσης των πληρωμάτων τους.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας έχουν συγκεκριμένο στόχο: Την άμεση ενεργοποίηση όλων των στρατηγικών «παικτών» (σ.σ. Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος) στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ώστε να υπάρξει ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης