ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη εντός και εκτός Ελλάδας και στο βάθος ελληνοτουρκικός διάλογος

(AP Photo/Petros Giannakouris)

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και ένα διπλό στόχο είχε το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός επένδυσε μεν στην ισχύ της διπλωματίας, επιχείρησε να τηρήσει ωστόσο ισορροπίες με τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και εκείνο το κομμάτι του ελληνικού λαού που ζητά δυναμική απάντηση στην Τουρκία.

Έχοντας την πλήρη εικόνα των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό σε μία κρίσιμη στιγμή, με ένα μήνυμα διαρκείας πέντε λεπτών, για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τετελεσμένα από την Τουρκία.

Έστειλε όμως μήνυμα όχι μόνο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στους συμμάχους, ότι είναι έτοιμος για διμερή διάλογο με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο...

Πηγή: (Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

Εξάλλου, πίσω από τις λέξεις Τούρκων αξιωματούχων η Αθήνα διαβλέπει πρόθεση Ερντογάν για διάλογο και πιθανώς πρόταση για τετραμερή συνομιλία μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Αιγύπτου και της κυβέρνησης της Τρίπολης, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχτεί, καθώς δεν περιλαμβάνεται η Κύπρος, την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ταυτόχρονα στις Ένοπλες Δυνάμεις σημείωσε:

«Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της (Τουρκίας), αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ».

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προοπτική κυρώσεως από την πλευρά της ΕΕ κατά της Τουρκίας:

«Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε:

«Ξανατονίζω, απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος.


Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας.


Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.


Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, αλλά ευθύνη έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές… Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση.


Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.


Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα. Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Και κατέληξε στο μήνυμά του ως εξής:

«Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί».

Διπλωματική αντεπίθεση Δένδια

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέπτυσσε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες με τις οποίες η Ελλάδα καταφέρνει τελικά να και να διατηρεί συμμαχίες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως και τις ανάλογες επαφές του Νίκου Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, δρομολογήθηκε και ορίστηκε για την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας, μόλις μια ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτνμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης για την τουρκική παραβατικότητα.

Πηγή: (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Η ίδια αντίληψη αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Οι στενές σχέσεις με το Ισραήλ αναπτύσσονται διαρκώς και έχει καλλιεργηθεί μια σημαντική συναντίληψη για τα θέματα της περιοχής μας.

Υπενθυμίζεται δε και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος «3+1», στην οποία εκτός από την Ελλάδα και το Ισραήλ, συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτής της στενής συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει σήμερα, Πέμπτη, στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου και θα έχει συνομιλίες θα με τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο του σχήματος «3+1».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έγινε άμεσα αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας επεκτάθηκε και στον ΟΗΕ, δια της επιστολής της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό προς τον Γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη συγκεκριμένη επιστολή καταγγέλλεται η Τουρκία για την κλιμάκωση των εντάσεων και την υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα της.

Η Ελληνίδα διπλωμάτης τονίζει και αυτή, μεταξύ άλλων, την προσχηματική υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις διερευνητικές επαφές.

Ανάλογη επιστολή απέστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προς τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτνεμπεργκ.

Οι προσπάθειες για διπλωματική επίλυση της ελληνοτουρκικής κρίσης συνεχίζονται, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ να έχει αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο διαμεσολαβητικό ρόλο.

Αντίστοιχα, το Παρίσι -σύμφωνα επίσης με πληροφορίες- κινείται παρασκηνιακά εκφράζοντας τη στήριξή του στην Αθήνα και την πρόθεσή του για ενίσχυση αν χρειαστεί, όπως άλλωστε ειπώθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανάλογη στήριξη εισέπραξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης