ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρή παρέμβαση Μακρόν - Ενισχύεται η παρουσία της Γαλλίας στη Μεσόγειο

AP Photo / Gonzalo Fuentes

Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εξακολουθεί να πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα το βράδυ της Τετάρτης στην Άγκυρα, προαναγγέλλοντας την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ανάρτηση που έγινε στο προφίλ του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στο twitter, ο Μακρόν αναφέρει:

«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα εκμετάλλευσης πετρελαίου προκαλούν εντάσεις».

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας του στη Μεσόγειο τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε το ίδιο μήνυμα και στα ελληνικά.

Η εξελίξη αυτή αυτή έρχεται στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο κ. Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τετάρτης.

Το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού με το Γάλλο πρόεδρο ήρθε αμέσως μετά το αυστηρό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς την Τουρκία, μέσω τηλεοπτικού του μηνύματος.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, θα το αποδείξουμε αν χρειαστεί».

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας να βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταξύ τους συζητήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προσγειωθεί στον αερολιμένα της Πάφου, στην Κύπρο, δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, συνοδεία ενός μεταγωγικού αεροσκάφους της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα, τα δύο γαλλικά μαχητικά πέταξαν στον εναέριο χώρο και πάνω από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο εκπαίδευσης των πληρωμάτων τους.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας έχουν συγκεκριμένο στόχο: Την άμεση ενεργοποίηση όλων των στρατηγικών «παικτών» (σ.σ. Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος) στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ώστε να υπάρξει ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας.

Διπλωματικός «πυρετός»

Κατά τα λοιπά, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως αμέσως μετά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως και τις ανάλογες επαφές του Νίκου Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, δρομολογήθηκε και ορίστηκε για την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας, μόλις μία ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης για την τουρκική παραβατικότητα.

Η ίδια αντίληψη αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Οι στενές σχέσεις με το Ισραήλ αναπτύσσονται διαρκώς και έχει καλλιεργηθεί μια σημαντική συναντίληψη για τα θέματα της περιοχής μας. Υπενθυμίζεται δε και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος «3+1», στην οποία εκτός από την Ελλάδα και το Ισραήλ, συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ.

Εκτάκτως στο Ισράηλ ο Νίκος Δένδιας για την τουρκική προκλητικότητα

Νωρίτερα, επιβεβαιώθηκε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μεταβαίνει εκτάκτως την Πέμπτη στο Ισραήλ, με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης του κ. Δένδια με τον κ. Ασκενάζι, με τους δύο υπουργούς να συζητούν για τη στενή διμερή συνεργασία και την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαμηνύσει, με ανακοίνωσή της, πως το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της, σημειώνοντας επίσης πως παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι κύριοι Παναγιωτόπουλος και Αμράνι συζήτησαν «τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις κλιμακούμενες, αποσταθεροποιητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Συνάντηση με Πομπέο στη Βιέννη

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομολόγό του Μάικ Πομπέο την Παρασκευή, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως μετά από σχετικό αίτημα της Αθήνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη και στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Στην εξέλιξη αυτή φαίνεται πως έπαιξε ρόλο η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ αλλά και όλες οι πυρετώδεις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας το τελευταίο διάστημα.

Άλλωστε, οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, όπως φαίνεται και από τις ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Εκτάκτως συγκαλείται το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε επίσης πριν από λίγο ότι την Παρασκευή συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών. Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter:

«Θα συγκαλέσω Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης