ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για την τουρκική προκλητικότητα

Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες.

Παράλληλα τον ενημέρωσε για τη σειρά επαφών που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, με σκοπό την παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνομιλία του Νίκου Αναστασιάδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Διπλωματική αντεπίθεση

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί διπλωματική αντεπίθεση με σκοπό την ενεργοποίηση των συμμαχιών της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα ζητάει από τους συμμάχους την άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα για να αποχωρήσει το Oruc Reis.

Ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητηθεί το ζήτημα του Oruc Reis.

Η σχετική δήλωση του κ. Δένδια συνοψίζει τη γραμμή της Αθήνας και στέλνει μηνύματα τόσο στην Άγκυρα όσο και στους συμμάχους:

«Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε ότι:

«Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της. Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι:

« Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους.

Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Συνάντηση με Πάιατ

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για να εκθέσει τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο tweet που έκανε ο κ. Πάιατ για τη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ ανέφερε ότι:

«Επιβεβαίωσα την αμερικανική υποστήριξη για τον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας και τη δέσμευσή τους για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο που προωθεί τη συνεργασία και παρέχει θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία. Από θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά θέματα οριοθέτησης στη θάλασσα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την δυσπιστία».

Δεδομένου ότι στη διπλωματία δεν λέγεται τίποτα τυχαία, έχει σημασία ότι ο κ. Πάιατ ούτε χαρακτηρίζει παράνομες τις τουρκικές έρευνες, ούτε κάνει λόγο για ελληνική ΑΟΖ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης