Στο Μαξίμου ο ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος - Συναντήθηκε με Μητσοτάκη
Ανανεώθηκε:
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη την Τρίτη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis»,καθώς επίσης και τους τρόπους αντίδρασης της Ελλάδας απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας.
Στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός «πυρετός» από το πρωί της Δευτέρας, όταν και δημοσιεύτηκε η παράνομη τουρκική Navtex για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, κατά την οποία αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να την ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το μεσημέρι ξεκίνησε, μάλιστα, κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και ήδη έχει μιλήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
Ήδη από τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Στην «ατζέντα» βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα.
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του ξεκίνησε χθες νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, ενώ έδωσε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προχωρήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ξένους ομολόγους του, ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθ’ όλα νόμιμη αυτή συμφωνία.
Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.