Ολονύχτιο θρίλερ με το Oruc Reis: Ο προκλητικός χάρτης, η «κόκκινη γραμμή» και οι επόμενες κινήσεις
Ανανεώθηκε:
Νύχτα έντασης και συναγερμού για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τη στρατιωτική ηγεσία αλλά και την κυβέρνηση να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και ελληνικές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού να προχωρούν σε αλλεπάλληλες εκκλήσεις για την αποχώρησή του από την περιοχή.
Την ώρα που η Αθήνα βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό», η Άγκυρα έχει στήσει επικοινωνιακό σόου εντός της Τουρκίας, αναδεικνύοντας χάρτες που εξαφανίζουν το Καστελόριζο και δείχνουν πως οι σεισμικές έρευνες πραγματοποιούνται «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ αναδημοσιεύουν φωτογραφίες του ερευνητικού σκάφους, συνοδευόμενου από τα πολεμικά πλοία.
«Εξαφάνισαν» το Καστελόριζο
Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε χθες έναν προκλητικό χάρτη, που δείχνει το σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες και εγείρει ευθέως θέμα Καστελόριζου.
Κατά τον τουρκικό χάρτη, η εν λόγω περιοχή είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει και τις δηλώσεις ενός ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών.
Ωστόσο, η ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «φρόντισε» να εξαφανίσει το Καστελόριζο από τον εν λόγω χάρτη.
«Το Oruc Reis ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Ελλάδα εγείρει μεγάλο θέμα για αυτές τις εργασίες» ανέφερε ο Τσαγατάι Ερτσιγές.
Ο ίδιος έγραψε στο Twitter πως «η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα εξατίας ενός νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ονομάζεται Καστελόριζο και βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ενδοχώρα».
Μάλιστα, υποστηρίζει πως τα αιτήματα της Ελλάδας δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.
«Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να στηρίξουν το αίτημά τους και να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες θαλάσσιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό ούτε λογικό» έγραψε.
Υποστήριξε δε, πως Ε.Ε. και ΗΠΑ θα πρέπει αντίθετα να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τα «παράλογα αιτήματά της».
«Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που προκαλεί εντάσεις στην περιοχή με τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις» υποστήριξε ο ίδιος, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους.
Πηγή: (Turkish Presidency via AP, Pool)
Σε επιφυλακή η Αθήνα
Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου αλλά και των πολεμικών που το συνοδεύουν ενώ στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός «πυρετός».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει σήμερα νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις ενώ χθες, Δευτέρα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως κρίσιμη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.
Εκφράζουν, όμως, και την εμπιστοσύνη τους στις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που από την πρώτη στιγμή παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Oruc Reis και των συνοδευτικών του πολεμικών σκαφών.
Παράλληλα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελευταίες ώρες ενισχύθηκαν οι δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.
Η «κόκκινη γραμή»
Το ερώτημα που γεννάται μετά από τη δύσκολη νύχτα που πέρασε είναι έως πότε η Ελλάδα θα συνεχίσει να καλεί μέσω ασυρμάτου το Oruc Resi και να του ζητά να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και επίσης έως πότε το ερευνητικό πλοίο θα συνεχίσει να το αγνοεί.
Για την Ελλάδα, «κόκκινη γραμμή» θεωρείται η έναρξη των ερευνών.
Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως αναφέρουν ότι το Oruc Reis έχει ήδη προχωρήσει σε πόντιση καλωδίων. Αν το Oruc Reis ρίξει τα καλώδια και ξεκινήσει έρευνες τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα ενδέχεται να αναλάβει ακόμα και στρατιωτική δράση κατά του Oruc Reis και των συνοδευτικών του πλοίων.
Ως πρώτη ενέργεια υπάρχει στο τραπέζι και το να σπεύσει ελληνικό σκάφος και να κόψει τα καλώδια του τουρκικού ερευνητικού, όπως ακριβώς είχε κάνει το 2018 η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» όταν το ερευνητικό Barabaros επιχείρησε να ποντίσει καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ζητούμενο επίσης είναι βεβαίως το πώς θα δράσουν τα συνοδευτικά πλοία των Τούρκων. Στο πεδίο ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες έχουν μεταξύ τους οπτική επαφή και παρακολουθεί η μία τις κινήσεις της άλλης.
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήταν σαφής το πρωί της Δευτέρας.
Η Ελλάδα να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά σε περίπτωση προσβολής της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία. Αλλά και από την πλευρά της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ, απείλησε ευθέως ότι αν υπάρξει στρατιωτική δράση κατά πολιτικού πλοίου (βλ. Oruc Reis), η Τουρκία θα απαντήσει.