ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης - Μπορέλ συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Χριστοδουλίδης - Μπορέλ συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Francois Lenoir, Pool Photo via AP

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην σκιά των τελευταίων εξελίξεων.

Η ανακοίνωση Μπορέλ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υπογράμμισε πως οι κινήσεις αυτές δεν εξυπηρετούν ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας, ενώ δεσμεύτηκε επίσης πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι τελευταίες ναυτικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ στην ανακοίνωση του.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Με μια σκληρή ανακοίνωση απαντά στην παράνομη έκδοση NAVTEΧ από την Τουρκία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό και διαμηνύοντας πως θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Παράλληλα, καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες.

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, και συμπληρώνει:

«Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Η ίδια ανακοίνωση τονίζει πως αντιθέτως η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί «ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές».