ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνής διάσκεψη για τον Λίβανο - Μητσοτάκης: Στηρίζουμε σθεναρά την προσπάθεια για ευημερία

Διεθνής διάσκεψη για τον Λίβανο - Μητσοτάκης: Στηρίζουμε σθεναρά την προσπάθεια για ευημερία

Η παροχή «σημαντικών πόρων» στον Λίβανο προκειμένου η χώρα να ανακάμψει μετά από τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, συμφωνήθηκε στην διεθνή τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Γαλλίας, επανέλαβε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού μετά την πρόσφατη τραγωδία στη Βηρυτό, αναφέρθηκε στη βοήθεια που προσέφερε η χώρα μας και τόνισε ότι η Ελλάδα και ο Λίβανος διατηρούν μακροχρόνιους, ιστορικούς δεσμούς φιλίας.

«Η Ελλάδα πάντοτε ήταν και θα συνεχίσει να είναι σθεναρός υποστηρικτής της προσπάθειας του Λιβάνου να οδηγήσει τον λαό του προς την ευημερία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ευχαριστώντας παράλληλα τον πρόεδρο Μακρόν και τον ΟΗΕ για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έστειλε άμεσα στη Βηρυτό ομάδα της ΕΜΑΚ, αποτελούμενη από 12 διασώστες και έναν σκύλο, μαζί με δύο υποστηρικτικά οχήματα, ενώ λίγες ώρες μετά την καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της πόλης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Σήμερα, Κυριακή, απέπλευσε προς τη Βηρυτό το αρματαγωγό πλοίο «Ικαρία», το οποίο μεταφέρει τρεις γιατρούς, πέντε νοσηλευτές, τέσσερις τόνους φαρμακευτικού υλικού -όπως αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη- 400 ράντζα με κλινοσκεπάσματα και άλλα είδη.

«Η διεθνής κοινότητα χρωστάει στο λαό του Λιβάνου την υποστήριξή της, μετά την τεράστια έκρηξη που κατέστρεψε την πρωτεύουσα της χώρας», δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε η βοήθεια αυτή, να πάει άμεσα εκεί που την χρειάζονται», είπε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας τις εργασίες της διεθνής διάσκεψης δωρητών για το Λίβανο.

«Το μέλλον του Λιβάνου βρίσκεται σε κίνδυνο», επεσήμανε.

Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν επίσης ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, o βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ II, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και της Ισπανίας Πέδρο Σάνστεθ, o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Σημειώνεται ότι μετά τη γαλλική πρωτοβουλία, η Γερμανία ανακοίνωσε μέσω του κ. Μάας, ότι θα διαθέσει 10 εκατ. ευρώ για άμεση βοήθεια.