ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν στηρίζει η αντιπολίτευση τον Αλέξη Τσίπρα

Δεν βρίσκει ανταπόκριση το κάλεσμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα προοδευτικά κόμματα για συναίνεση στην προαναγγελθείσα από την κυβέρνηση προσπάθεια αποτροπής σκληρών ρυθμίσεων για την κοινωνία.

Ήδη εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού κατέστησαν σαφές με παρεμβάσεις τους κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων πως τα κόμματά τους δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και συγχρόνως κύκλοι των δύο πολιτικών κομμάτων απορρίπτουν το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα, όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων για συνεργασία σε τομείς, στους οποίους, όπως είπε, θα δοθούν σκληρές μάχες μέσα από μία νέα διαπραγμάτευση.

Δηλαδή στους τομείς της ενέργειας και της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού, στον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και στο θέμα των κόκκινων δανείων με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβουν την έκπληξή τους για το γεγονός πως τα δύο κόμματα του κέντρου απορρίπτουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συναίνεση στα θέματα στα οποία θα δοθούν μάχες και στην πρόσκληση για την συγκρότηση ενός μετώπου που θα αντιπαλέψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Οι ίδιοι παράγοντες διερωτώνται για ποιους λόγους η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και το Ποτάμι την ώρα που ψήφισαν το Μνημόνιο στις 14 Αυγούστου αρνούνται τώρα να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια για την έναρξη μίας νέας διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν θα πλήττουν το κοινωνικό σύνολο στα λεγόμενα ανοιχτά θέματα του Μνημονίου.

Πάντως κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως οι κρούσεις για συνεννόηση προς τα κόμματα του προοδευτικού χώρου θα συνεχιστούν παράλληλα με μία προσπάθεια για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας μολονότι αυτήν την στιγμή οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού αρνούνται κάθε προοπτική στήριξης της κυβέρνησης. Κάτι που φάνηκε και από τις επικριτικές ανακοινώσεις των δύο κομμάτων με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στην Λέσβο μαζί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν για το προσφυγικό. Στις δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό κι επομένως «οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού» γιατί «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης