ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ:Ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών για τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ:Ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών για τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας
EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την μεταξύ τους ΑΟΖ σχολίασε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη εκτάκτως χθες στο Κάιρο και υπέγραψε σχετική συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών που οδηγούν στη δημιουργία και την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Η εν λόγω συμφωνία αλλάζει τις ενεργειακές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και προκάλεσε ιδιαίτερο εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές έλεγαν χθες πως η συμφωνία «εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, «είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία.

Παράλληλα, οι εν λόγω διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν πως επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ενώ παράλληλα κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ