ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αίγυπτο ο Δένδιας: Προς συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες

Στην Αίγυπτο ο Δένδιας: Προς συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην Αίγυπτο μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει αυτή την ώρα συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, βασικό αντικείμενο των οποίων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αναμένεται εντός των επόμενων ωρών. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για μερική οριοθέτηση στο νότιο τμήμα και όχι στο ανατολικό, κάτι που σημαίνει πως προς το παρόν μένει εκτός συμφωνίας το Καστελόριζο.

Η ιστοσελίδα Sada Elbalad, που επικαλείται ελληνικές διπλωματικές πηγές, γράφει ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.

Το δημοσίευμα της αιγυπτιακής ιστοσελίδας υπογραμμίζει πως το Κάιρο επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές φέρονται να δήλωσαν στην ιστοσελίδα πως η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Το ίδιο δημοσίευμα αναδεικνύει και τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη, με στόχο να «φρενάρει» τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή.

Όπως γράφει το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ), επικαλούμενο το ίδιο δημοσίευμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών:

«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μέσω έγκυρων συμφωνιών. Όχι μέσω άκυρων και κενού περιεχομένου συμφωνιών, όπως η συμφωνία Τουρκίας και πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σαράζ με έδρα την Τρίπολη και, φυσικά, όχι μέσω της μονομερούς υποβολής συντεταγμένων».

Υπενθυμίζεται πως ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ είχε βρεθεί στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου -κάτι που δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών επί του ζητήματος ήταν πυρετώδεις το τελευταίο διάστημα.

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που αψηφούν το διεθνές δίκαιο, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Είναι κατά τούτο απολύτως καταδικαστέες» είχε τονίσει τότε ο κ. Δένδιας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που συντελείται από την Τουρκία.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου είπε πως «μιλήσαμε για τις προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι άλλες ενέργειες που δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο», σημειώνοντας ότι «όλες οι συζητήσεις που κάναμε είχαν σχέση για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή».