ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Αν χρειαστεί θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το Δεκαπενταύγουστο

Πέτσας: Αν χρειαστεί θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το Δεκαπενταύγουστο
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων κατά του κορωνοϊού για το Δεκαπενταύγουστο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τόνισε πως «εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, εάν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τον Δεκαπενταύγουστο, αυτό θα αποφασιστεί μετά από τη σύσκεψη της Δευτέρας.

«Από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός προχώρησε στην καθιέρωση τακτικών τηλεδιασκέψεων με τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, συναρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη» σημείωσε ο κ. Πέτσας και προσέθεσε:

«Αυτή τη βδομάδα κρίθηκε αναγκαίο να χτυπήσει η καμπάνα του κινδύνου ακόμη πιο δυνατά. Είχαμε την έκτακτη παρέμβαση του επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων κ. Σ. Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, που εξέφρασαν, αφενός την ανησυχία των ειδικών, και αφετέρου την επαγρύπνηση των Αρχών.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους ειδικούς, υπογράμμισε ότι "Φοράμε όλοι μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και χώρους έντονου συγχρωτισμού.

Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί". Είναι ήδη προφανές - και πιστοποιείται από τα επίσημα στοιχεία - ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων».

Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας:

«Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.

Η δεύτερη εστία ανησυχίας, αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Η τρίτη πηγή ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς» ανέφερε

«Και για τις τρείς αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα» υπογράμμισε και εξήγησε:

«Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από χθες Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό.

Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.

Αναφορικά με τις συναθροίσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε χώρους διασκέδασης, θεσπίστηκε όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων. Και προειδοποιούμε, ιδίως τους επαγγελματίες που διαθέτουν τέτοιους χώρους εκδηλώσεων, να μην καταστρατηγούν το μέτρο αυτό, με διάφορα τεχνάσματα.

Παράλληλα, εντείνεται ο έλεγχος για τη συμμόρφωση στο μέτρο της απαγόρευσης των ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα που ισχύει μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου».

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο πρωθυπουργός

Ειδικότερα για τα μέσα μεταφοράς, ο κ. Πέτσας τόνισε:

«'Εχει καταστεί από την Τρίτη που μας πέρασε υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Επιπλέον, έχουν ανακληθεί άδειες εργαζομένων στις αστικές μεταφορές, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να περιοριστεί ο συνωστισμός».

Όπως είπε, αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση των δρομολογίων.

Η μάχη για τον κορωνοϊό θα κριθεί οριστικά όταν βρεθεί εμβόλιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι:

«Η κυβέρνηση νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών. Η μάχη για τον κορονοϊό θα συνεχιστεί για μήνες. Είναι μια μάχη η οποία δεν θα κριθεί οριστικά παρά μόνον όταν βρεθεί εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ενθαρρυντικές σε επιστημονικό επίπεδο. Αλλά, θα πάρει καιρό μέχρι το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όπως έχει κατ' επανάληψη τονίσει ο πρωθυπουργός. Όμως εμείς, με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που - όπως είπε ο πρωθυπουργός - δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας».

Πρόσθεσε ωστόσο πως:

«Δυστυχώς, 55 χρόνια μετά την εμβληματική ταινία "Υπάρχει και Φιλότιμο" του Αλέκου Σακελλαρίου, το φιλότιμο είναι άγνωστη λέξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Οι δηλώσεις τους - ακόμα και για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα δημόσιας υγείας - χαρακτηρίζονται από υποκρισία, σκόπιμη διαστρέβλωση, άγνοια και θράσος.

Επειδή δεν βρίσκουν τι να πουν, φτάνουν στο σημείο να καταγγέλλουν άλλους, για όσα διακρίνουν τους ίδιους. Καταγγέλλουν τα πάντα και τα αντίθετά τους.

Φάσκουν και αντιφάσκουν. Όταν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έπαιρνε γρήγορα, τολμηρά μέτρα και έθετε δύσκολους, αλλά αναγκαίους περιορισμούς, κατήγγειλαν δήθεν περιορισμούς στις ελευθερίες. Όταν η κυβέρνηση άνοιγε τα σχολεία, ζητούσαν να μείνουν κλειστά. Όταν η κυβέρνηση άνοιγε τις πύλες της εισόδου της χώρας, απαιτούσαν να γίνει ανεξέλεγκτα στα χερσαία σύνορα, χωρίς καμιά δικλείδα ασφαλείας.

Όταν η Ελλάδα γινόταν διεθνές παράδειγμα, μιλούσαν για "επικοινωνιακά τρικ".

Ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων. Η κυβέρνηση, με σχέδιο και σοβαρότητα, θα συνεχίσει, να κάνει ότι χρειάζεται για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών και την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».