Ανασχηματισμός επί θύραις εν μέσω προκλητικότητας της Τουρκίας και κορωνοϊού
Ανανεώθηκε:
Από τη μία οι τουρκικές προκλήσεις που θέτουν σε διαρκή ετοιμότητα την Ελλάδα, από την άλλη τα αυξημένα κρούσματα και η ανησυχία που προκαλεί ο κορωνοϊός, κάνουν την κυβέρνηση να βρίσκεται σε συναγερμό.
Υπό άλλες συνθήκες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να είχε προχωρήσει και σε μερικό ανασχεδιασμό της κυβέρνησης του, ύστερα μάλιστα από τις δυο αποχωρήσεις υφυπουργών από την κυβέρνησή του.
Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός που προαναγγέλλεται συνεχώς από υπουργικά στελέχη και συνεχώς δεν γίνεται, έχει προκαλέσει μεγάλο πολιτικό άγχος σε υπουργούς, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν δημόσια αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές, προσδιορίζοντας μάλιστα και τον χρόνο υλοποίησης των κυβερνητικών αλλαγών μέσα στο καλοκαίρι.
Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έχει γίνει ακόμα, με αποτέλεσμα όσο περνά ο καιρός τόσο ο ανασχηματισμός να προκαλεί εκνευρισμό στα στελέχη της κυβέρνησης. Ευτυχώς μεσολαβούν λίγες ημέρες διακοπών και επομένως δεν θα μείνουν πίσω οι κυβερνητικές υποχρεώσεις, αφού ούτως ή άλλως «τα μολύβια» οι υπουργοί τα άφησαν κάτω…
Επιβεβλημένος ο ανασχηματισμός
Στην κυβέρνηση υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε ήδη να είχε κάνει τις αλλαγές για πρόσωπα που δεν «τράβηξαν». Υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι πλέον οι αλλαγές θα γίνουν αργότερα και αφού πρώτα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με την επιτροπή για τα κονδύλια της ΕΕ.
Οι «παλαιότεροι», όμως, που διαβάζουν διαφορετικά τα γεγονότα, έχοντας εμπειρία και γνώση για το πώς λειτουργούν οι πρωθυπουργοί όταν υπάρχουν κρίσεις, επισημαίνουν πως αν δεν εξουδετερωθεί το μέτωπο με την Τουρκία, αν δεν εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και αν δεν υπάρξει βελτίωση στο «μέτωπο» του κορωνοϊού, τότε ποιον ανασχηματισμό μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός;
Αυτό, όπως επισημάνουν οι παλιοί κοινοβουλευτικοί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μην γίνει ανασχηματισμός. Τουναντίον. Με ανοικτά δηλαδή τα δύο αυτά μέτωπα, να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ακριβώς γιατί δεν θέλει να υπάρξει χαλάρωση στους κυβερνητικούς ρυθμούς και οι υπουργοί να κάθονται και να αναμένουν τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η επιτροπή για τους ευρωπαϊκούς πόρους
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όπως τόνισε στην εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την εξειδίκευση της επιτροπής διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, «η πενταμελής επιτροπή θα συγκροτηθεί στη Γραμματεία της Κυβέρνησης και θα τη στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣγΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού».
Όπως είπε, «θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τα ζητήματα που αφορούν την “πράσινη” ανάπτυξη υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ζητήματα που αφορούν την Ψηφιακή Πολιτική υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Φυσικά το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης».
«Οι κύκλοι αυτοί, οι οποίοι θα εντάξουν στη λειτουργία τους και τις δράσεις όλων των υπουργείων, είναι απολύτως απαραίτητο να ξεκινήσουν να δουλεύουν άμεσα. Γι’ αυτό και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν, ήδη, να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές, ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουμε συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση -γιατί έχω δεσμευτεί ότι το σχέδιο αυτό θα έρθει προς συζήτηση και στην Εθνική Αντιπροσωπεία- για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου».
Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «είναι ήδη έτοιμο ένα προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας. Πανεπιστημιακοί, οικονομολόγοι, εντός και εκτός των συνόρων, υπό την προεδρία του νομπελίστα κ. Πισσαρίδη, έχουν υποβάλει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάκαμψης.
Τη Δευτέρα το προσχέδιο
Το προσχέδιό του θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα.
Πρόκειται για ένα προσχέδιο το οποίο από τη μία εντοπίζει στρεβλώσεις αλλά αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα της χώρας, τις αιχμές της δυναμικής της. Και υποδεικνύει 15 άξονες για το μέλλον.
«Θέλω να τονίσω ότι το σχέδιο αυτό θα υπόκειται, προφανώς, σε διαρκείς επικαιροποιήσεις και προσαρμογές. Ακούγοντας πάντα τα μηνύματα της κοινωνίας, τις προτάσεις των παραγωγικών δυνάμεων, τις απόψεις των κομμάτων, φιλοδοξούμε να είναι μία χρήσιμη, απαραίτητη θα έλεγα, πυξίδα για την ασφαλή πορεία της χώρας στα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας οικονομίας. Βέβαια, οι σταθμίσεις και οι αποφάσεις για τις κατευθύνσεις της εθνικής οικονομίας υπαγορεύονται πάντα από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός ευέλικτου σχήματος το οποίο θα επεξεργάζεται τις προτάσεις της Επιτροπής, εξειδικεύοντάς τες παράλληλα ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης. Και να εναρμονίζει αυτές τις προτάσεις με τις πολιτικές προτεραιότητες και τον προγραμματισμό μας, απλώνοντάς τες σε οριζόντιο επίπεδο, σε επίπεδο όλων των Υπουργείων. Συντονίζοντας ταυτόχρονα όλες αυτές τις δράσεις, αλλά εποπτεύοντας και την πρόοδό τους βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Επιπλέον προσέθεσε: «Θέλω να τονίσω ότι δουλεύουμε κάτω από πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Θέλω να ξαναπώ ότι οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές οι οποίες έχουν τεθεί από την Ευρώπη για να εγκριθεί το σχέδιο αυτό είναι υψηλές. Άρα οι προτάσεις μας πρέπει να είναι συγκροτημένες, ποιοτικές και να αντέχουν στη βάσανο της κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω να σας πω ότι σε σχέση με άλλες χώρες αισθάνομαι -και από τις διαβουλεύσεις τις οποίες έχω κάνει- ότι είμαστε πιο μπροστά στην προετοιμασία μας και στο βαθμό ωριμότητας ανάπτυξης αυτών των προτάσεων σε επίπεδο υπουργείων αλλά και κεντρικής κυβέρνησης».
Διπλωματική κινητικότητα
Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της Τουρκίας, συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων στην Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προανήγγειλε από την Αδριανούπολη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
«Αναμένουμε να έχουμε μια συνάντηση με τους Έλληνες γείτονές μας στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα με αυτές και παρόμοιες συναντήσεις. Το έργο μας συνεχίζεται προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Χουλουσί Ακάρ, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού και συνοδευόμενος από σύσσωμη τη στρατιωτική ηγεσία, επισκέφτηκε και επιθεώρησε μονάδες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα της χώρας του με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την παραμονή του μπαϊραμιού, της μουσουλμανικής Γιορτής της Θησείας.
Η Αθήνα είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Άγκυρα μόνο το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, ξεκαθάρισε από την πλευρά του κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρκεί η Τουρκία να δείξει έμπρακτη διάθεση για αποκλιμάκωση και να σταματήσει τις προκλήσεις: Το αντικείμενο της συζήτησης είναι μόνο ένα. Είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Το πλαίσιο συζήτησης είναι δεδομένο και είναι οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες υπήρξαν για πολλά χρόνια και διεκόπησαν με υπαιτιότητα της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016.
Την ίδια ώρα πάντως η Τουρκία κρατά το ερευνητικό σκάφος Barbaros μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα με συνοδεία κορβέτας του πολεμικού της Ναυτικού. Η παράνομη Navtex προβλέπει έρευνες έως τις 18 Αυγούστου στα οικόπεδα 2, 3 και 13.