ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ το Barbaros - Νοτιοδυτικά της Πάφου το Yavuz

Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ το Barbaros - Νοτιοδυτικά της Πάφου το Yavuz

Εντός του οικοπέδου 2 της κυπριακής Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης (AOZ), νοτίως του Κάβο Γκρέκο, στα ανοικτά της Αγίας Νάπας, έδωσε στίγμα το βράδυ της Πέμπτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayreddin Pasa.

Λίγες ώρες μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τάσουτζου της Σελεύκειας, στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην περιοχή αυτή της κυπριακής ΑΟΖ η κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει παραχωρήσει άδεια έρευνας υδρογονανθράκων στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ και την κορεατική Kogas.

Εκτός από το ερευνητικό Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ, νοτιοδυτικά των ακτών της Πάφου, βρίσκεται και το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz.

Δένδιας: Θα στηρίξουμε την Κύπρο με όποιον τρόπο ζητήσει

Μήνυμα στήριξης προς της Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την τουρκική πλευρά μέσω του Barbaros, το οποίο πλέει πλέον ανοικτά της Αμμοχώστου.

O Νίκος Δένδιας, o οποίος είχε σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, τόνισε πως το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει. Επί παραδείγματι, ανέφερε, με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας σκιαγράφησε το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η διαφορά μας με τη γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.

Έτοιμη για MOE δηλώνει η Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η Αγκυρα ενημέρωσε τους Έλληνες συνομιλητές της πως είναι έτοιμη για την πραγματοποίηση της τέταρτης συνάντησης των αντιπροσωπειών των δυο χωρών στην Αγκυρα, στο πλαίσιο των επαφών για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν διακοπεί.

Παράλληλα επανέλαβε, την πάγια θέση του ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας να κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, «στα πεδία που αδειοδότησε -όπως είπε- η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας, και να εργαζόμαστε για να τα αξιοποιήσουμε».

Ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε εκδήλωση του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, είπε σε απειλητικό ύφος: «Να μην επιχειρήσει κανείς να μας επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο ή να μας εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο στο συγκεκριμένο θέμα. Διατυπώσαμε επανειλημμένως την αποφασιστικότητα μας στο θέμα αυτό. Και θα τα υλοποιήσουμε. Όλα όσα κάνουμε είναι νόμιμα, γίνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι «η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της όπως έκανε και με την Αγία Σοφία».

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας, δήλωσε ο Ερντογάν.

Στέλνει τον Λαβρόφ ο Πούτιν

Την Κύπρο θα επισκεφθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων και την από κοινού ανάληψη δράσεων προς επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την πληροφορία γνωστοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το πρωί της Πέμπτης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι η συνομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Β. Πούτιν διήρκεσε πέραν των 45 λεπτών και σε αυτήν ο Πρόεδρος ζήτησε την παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου προς την Τουρκία, ούτως ώστε να πειστεί η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.