ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακάρ: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες - Έτοιμοι να συζητήσουμε για ΜΟΕ

Associated Press

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η Αγκυρα ενημέρωσε τους Έλληνες συνομιλητές της πως είναι έτοιμη για την πραγματοποίηση της τέταρτης συνάντησης των αντιπροσωπειών των δυο χωρών στην Αγκυρα, στο πλαίσιο των επαφών για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν διακοπεί.

Παράλληλα επανέλαβε, την πάγια θέση του ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας να κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, «στα πεδία που αδειοδότησε -όπως είπε- η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας, και να εργαζόμαστε για να τα αξιοποιήσουμε».

Ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε εκδήλωση του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, είπε σε απειλητικό ύφος: «Να μην επιχειρήσει κανείς να μας επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο ή να μας εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο στο συγκεκριμένο θέμα. Διατυπώσαμε επανειλημμένως την αποφασιστικότητα μας στο θέμα αυτό. Και θα τα υλοποιήσουμε. Όλα όσα κάνουμε είναι νόμιμα, γίνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι «η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της όπως έκανε και με την Αγία Σοφία».

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας, δήλωσε ο Ερντογάν.

Στα ανοικτά της Κύπρου Barbaros και Yavuz

Πλησίον του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή ανοικτά της Αμμοχώστου, έδωσε στίγμα, λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa. Λίγες ώρες μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το πλοίο Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τasucu όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.

Εκτός από το ερευνητικό σκάφος Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ, νοτιοδυτικάτων ακτών της Πάφου, βρίσκεται και το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz.

Δένδιας: Θα στηρίξουμε την Κύπρο με όποιον τρόπο ζητήσει

Μήνυμα στήριξης προς της Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την τουρκική πλευρά μέσω του Barbaros, το οποίο πλέει πλέον ανοικτά της Αμμοχώστου.

O Νίκος Δένδιας, o οποίος είχε σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, τόνισε πως το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει. Επί παραδείγματι, ανέφερε, με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας σκιαγράφησε το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η διαφορά μας με τη γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.

«Όχι» σε διάλογο επί παντός επιστητού

Στη συνέντευξή του, ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά έχει διακηρύξει πως είναι πάντα ανοικτή σε αυτόν τον διάλογο, αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων, και επανέλαβε πως αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η διαφορά.

«Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε να έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία. Αυτό είναι το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου» ξεκαθάρισε και προσδιόρισε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα αυτό που επιδιώκει στην περιοχή είναι η επικράτηση ενός τρόπου συμπεριφοράς, τον οποίο επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Εμείς λειτουργούμε πάντα σε ένα πλαίσιο σκέψης: Η ΕΕ, το διεθνές δίκαιο, ο 21ος αιώνας. Δεν είμαστε μία χώρα που επιδιώκει συγκρούσεις και εντάσεις» κατέδειξε και επισήμανε ότι προφανώς η Τουρκία αντιλαμβάνεται ακόμα τον εαυτό της σε μία προηγούμενη εποχή, άρα ασκεί πολλές φορές πολιτική εντάσεων.

«Εμείς δεν την ακολουθούμε σε αυτό», υπογράμμισε και διεμήνυσε πως η επικοινωνία με όρους διεθνούς δικαίου είναι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών.

Σε επαφές για να ξεκινήσει διάλογος

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει ακόμα και την έναρξη διαλόγου, που διακόπηκε το 2016, δηλαδή των διερευνητικών συζητήσεων». Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν είμαστε σήμερα σε επίπεδο διερευνητικών συζητήσεων με την Τουρκία, αλλά σε επίπεδο επαφών που θα μπορούσαν, αν πετύχουν, να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διερευνητικών.

Ερωτηθείς για το ότι ενδεχομένως η Τουρκία βάζει στο τραπέζι δέκα διεκδικήσεις για να πάει σε μία διαπραγμάτευση και να πάρει κάτι, ενώ εμείς δεν έχουμε να διεκδικήσουμε κάτι, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι το πώς η Τουρκία βλέπει τα πράγματα δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι η ελληνική πλευρά θα ακολουθήσει. Επίσης, τόνισε πως υπάρχουν άλλα σημεία που θα πρέπει η Ελλάδα να συνεννοηθεί με την Τουρκία, αναφέροντας ως παράδειγμα τον πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζει στο Ακούγιου, για τον οποίο, σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλούς λειτουργίας σε όλες τις γύρω χώρες της περιοχής. Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά δεν είναι στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής διαφοράς, υποστήριξε, ενώ τόνισε το θέμα του κανονισμού ναυσιπλοΐας μέσα στα Στενά, επισημαίνοντας πως η Τουρκία έχει υπερβεί τη Συνθήκη του Μοντρέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης