Κορωνοϊός: Αυξάνεται το επίπεδο ετοιμότητας της κυβέρνησης
Η καθιέρωση από τον Αύγουστο τακτικών τηλεδιασκέψεων - τρεις σε εβδομαδιαία βάση - για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας,ήταν τα κύρια θέματα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, επιστημόνων και μελών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι.
«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους επιστήμονες.
Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.
Προβληματισμός για την αυξημένη διασπορά στα μεγάλα αστικά κέντρα
Σε κάθε περίπτωση, την ανησυχία των λοιμωξιολόγων έχουν προκαλέσει τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε μικρότερες ηλικίες, ιδίως παιδιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόνο τον Ιούλιο 66 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον ιό. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση μάσκας, όπου αυτή είναι υποχρεωτική και στα παιδιά από 2 ετών και πάνω.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού εξέφρασε την ανησυχία της για τα αυξημένα κρούσματα, ενώ επέμεινε στη χρήση της της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς.
«Πρέπει να παρθούν και επιπλέον μέτρα, όπως η εξ αποστάσεως εργασία και ο καθορισμός μικρών ομάδων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, ώστε να ελέγξουμε τη μετάδοση του ιού και να μπορεί να γίνει εύκολα η ιχνηλάτησή του», σημείωσε η κυρία Λινού.
Η ίδια τόνισε πως «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους, γι’ αυτό πρέπει να καλλιεργήσουμε τη σύνεση, τη σύμπνοια και τη συνεργασία. Κυρίως να δούμε πως θα καταπολεμήσουμε την καινούργια εμφάνιση του ήδη παλιού εχθρού».
Παράλληλα, η Αθηνά Λινού σημείωσε πως «όλες οι χώρες σχοινοβατούν ανάμεσα στην προστασία της υγείας και στην προστασία της οικονομίας».
Για το άνοιγμα των σχολείων
Εξάλλου, ερωτηθείσα για το άνοιγμα των σχολείων, επεσήμανε πως είναι ανάγκη να αραιώσουν τα παιδιά αίθουσες διδασκαλίας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξ αποστάσεως διδασκαλία, είπε πως δεν είναι για όλα τα παιδιά, γι’ αυτό και ζήτησε να εφοδιαστούν με υπολογιστές, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την ανάγκη εφαρμογής ατομικών μέτρων.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) την Τετάρτη, εντοπίστηκαν συνολικά 57 νέα κρούσματα, 23 από τα οποία εντοπίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - 14 και 9 αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για τον Covid 19 έδειξε πως τα εγχώρια κρούσματα ήταν πολύ περισσότερα σε σύγκριση με τα εισαγόμενα - μόλις 11 τον αριθμό - τα οποία εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
Το κρίσιμο στοιχείο που προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους είναι, αναμφίβολα, η αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:
- επτά (7) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- δεκατέσσερα (14) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.336, εκ των οποίων το 54.4% αφορά άνδρες.
Τα 1.212 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2157 (49.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών. 2 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.