ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η Τουρκία βάζει στο τραπέζι μη υπαρκτές διαφορές - Διάλογος μόνο για υφαλοκρηπίδα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά θετικά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι «παγώνει» τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis.

Εκφράζει όμως την ανησυχία του για την πρόθεση της Τουρκίας να γίνουν αντκείμενα διαλόγου και άλλα θέματα πλην της υφαλοκρηπίδας. Αναλυτικά η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αναστέλλει τις παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι να αρχίσει ο διάλογος είναι τα καλά νέα. Ένα θετικό βήμα για την έστω και προσωρινή αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο οι αναφορές των Τούρκων αξιωματούχων στην ατζέντα αυτού του διαλόγου είναι τα κακά νέα, αφού οι δηλώσεις αυτές προμηνύουν δύο πράγματα:

Ότι η Τουρκία προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου μη υπαρκτές διαφορές, καθώς και ότι εμμέσως μας προσκαλεί σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που η ίδια θεωρεί αμφιλεγόμενες.

Αυτό δεν μπορεί παρά να μας γεννά έντονη ανησυχία. Υπενθυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι η διαφορά μας με την Τουρκία, που οφείλουμε να λύσουμε με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι μόνο μία και αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που τα όριά της ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ.»

Χαρίτσης: Να πιέσει η κυβέρνηση για κυρώσεις

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στον Σκάι. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι:

«Η κριτική μας στα ελληνοτουρκικά είναι τεκμηριωμένη και εδράζεται στην επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε καταφέρει να υπάρξει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, πριν από ένα χρόνο στην Σύνοδο Κορυφής».

Προσέθεσε ότι: «Περιμέναμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ζητήσει έστω και έπειτα από τόσους μήνες καθυστέρησης την εφαρμογή αυτής της δυνατότητας από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, μετά και την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, το Τουρκολιβυκό σύμφωνο και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο. Ωστόσο, βλέπουμε τη συζήτηση να παραπέμπεται σε ένα αβέβαιο μέλλον που μας γεμίζει με ανησυχία. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η κυβέρνηση να διεθνοποιήσει τα ζητήματα με την Τουρκία, με πρωτοβουλίες όπως αυτή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επανενεργοποιείται με πρωτοβουλία Μακρόν και όχι Μητσοτάκη.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης