Επικοινωνία Μπορέλ - Τσαβούσογλου: Ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων
Ανανεώθηκε:
Την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, σε επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Σε συνέχεια της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία και την περαιτέρω αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου», αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε tweet.
Ο κ. Μπορέλ σημειώνει ότι «συμφωνήσαμε για την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων και να συναντηθούμε πριν από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών-Gymnich», προσθέτοντας ότι συμφώνησαν επίσης για συνεργασία «στην εκεχειρία της Λιβύης στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου».
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - αλ Σίσι
Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή προεδρία, ο πρόεδρος της Αιγύπτου επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη θέση της χώρας του για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης περιορισμού των παράνομων ξένων επεμβάσεων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Μακρόν: Aλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις
«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της».
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, στα ελληνικά, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Και συνεχίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.
Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω».