ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση

EUROKINISSI/ Γιάννης Παναγόπουλος

Για μεταρρυθμιστική τομή έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης στη Βουλή, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης και την Αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να μπει μια τάξη στον κατακερματισμένο δημόσιο τομέα.

Στην απόσυρση διατάξεων από το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής προχώρησε χθες ο κ. Βερναρδάκης για τις οποίες είχαν διατυπωθεί ενστάσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο κι από τους Θεσμούς.

Πρόκειται για το άρθρο 48, που προέβλεπε την κατ’ εξαίρεση παραίτηση των ΟΤΑ από ένδικα μέσα σε πρωτόδικες αποφάσεις που διατάσσουν την παραμονή ή την επάνοδο εργαζομένων στην υπηρεσία τους. Το ίδιο άρθρο προέβλεπε επίσης την άρση του αξιόποινου των πράξεων και την παύση των διώξεων κατά αιρετών και οργανώσεων της τοπικής διοίκησης που δεν είχαν ασκήσει ένδικα μέσα ή είχαν παρατείνει συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου προσωπικού των ΟΤΑ.

Επίσης αποσύρθηκε η διάταξη που προέβλεπε ότι οι αποσπάσεις θα γίνονται με υπουργική απόφαση από υπουργεία προς τους εποπτευόμενους φορείς.

Ωστόσο, παρά τις ενστάσεις, παραμένει στο νομοσχέδιο το άρθρο 40, σύμφωνα με το οποίο ο χρόνος της διαθεσιμότητας προσμετράται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη του υπαλλήλου.

Τι είπε η αντιπολίτευση

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, υποστήριξε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται όμηροι των κομματικών επιλογών της κυβέρνησης. «Η διαφάνεια και η αξιολόγηση είναι μόνο στους τίτλους. Γιατί η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο, σηματοδοτεί τις προθέσεις της, που είναι η δημιουργία πελατειακού κράτους», ανέφερε.

Για προχειρότητα μίλησε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, τονίζοντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δημιουργούν πελατειακές σχέσεις ενώ καταργούν κάθε έννοια αξιοκρατίας.

«Η σύσταση εθνικού μητρώου θα μπορούσε να είναι θετικό βήμα στη διαφάνεια και την αποκομματικοποίηση του κράτους. Ωστόσο, η κυβέρνηση προσέτρεξε να τοποθετήσει με κομματικά απολύτως κριτήρια τους δικούς της», τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Με πρόσχημα την καταπολέμηση της κομματικοποίησης, της σπατάλης και των κακών υπηρεσιών, προωθείτε και εσείς μια κρατική διοίκηση που θα υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις γενικές ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης», υποστήριξε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής.

Ο εισηγητής από το Ποτάμι, Ιάσων Φωτήλας, υποστήριξε ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο είναι μία απολύτως ελεγχόμενη δημόσια διοίκηση.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση.

«Προχωράτε σε ένα σαθρό σύστημα αξιολόγησης. Θέλετε το δημόσιο να το αντιμετωπίσετε ως δικό σας μαγαζί», υποστήριξε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφιση των άρθρων του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης