Έκτακτη σύσκεψη Τσίπρα με τους στρατιωτικούς συμβούλους του για την τουρκική NAVTEX
Ανανεώθηκε:
Η είδηση ότι η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σήμανε συναγερμό και στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, με τον τομεάρχη της Κ.Ο. για θέματα Εθνικής Άμυνας, Θ. Δρίτσα, τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και τον διπλωματικό του σύμβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη.
Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν η διαρκής κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου δεν συζητήθηκαν εν τέλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καθώς και η NAVTEX που εξέδωσε σήμερα η γειτονική χώρα για έρευνες του URUC REIS εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αναμένεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κρατήσει «εθνική γραμμή» απέναντι στην ενδεχόμενη κρίση, πέρα από την όποια κριτική στην κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τσίπρας σημείωσε στους συνεργάτες του: «Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018».
Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας και στο σχόλιό του για την απόφαση του Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, είπε:
«Ως προς την Τουρκία, η αφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέδειξε περίτρανα την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά θέματα, αλλά και το κόστος που έχει η έλλειψη εθνικής στρατηγικής. Αντί, επιτέλους, μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών, να αξιοποιήσει δυναμικά το πλαίσιο που ανοίγεται από τη Γερμανική προεδρία και να θέσει το θέμα της προοπτικής των ευρωτουρκικών σχέσεων και των κυρώσεων, καταντά κομπάρσος των διπλωματικών εξελίξεων. Όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων, και μάλιστα ισχυρών, όπως διατυμπάνιζε εδώ και έναν μήνα, αλλά το θέμα δεν συζητείται καν στην Σύνοδο. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται να παρακαλάει τους εταίρους μας να συζητηθεί σε κάποια επόμενη Σύνοδο. Αποδεικνύεται έτσι ότι στοιχίζει ακριβά η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προετοιμάσει το έδαφος όλο το προηγούμενο διάστημα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, να μην το πληρώσουμε ακριβότερα στο άμεσο μέλλον».
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2018 η Ελλάδα, με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.