ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Μισέλ: Πιθανή μια συμφωνία - Τι προβλέπει η νέα πρόταση

INTIME NEWS / © European Union

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα δήλωσε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία και ότι οι αρχηγοί θα λάβουν τη νέα πρόταση.

«Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», σημείωσε.

Τι προβλέπει η νέα πρόταση Μισέλ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αναθεωρημένη πρόταση του Σαρλ Μισέλ προβλέπει τη διαμόρφωση των επιχορηγήσεων στα 390 δισ. ευρώ και τα δάνεια στο ποσό των 360 δισ. ευρώ, με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που συνθέτουν το Ταμείο Ανάκαμψης να παραμένει στα 750 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια αλλαγή από τα 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, προορίζεται ως βάση για μια συμβιβαστική συμφωνία μετά από τέσσερις ημέρες ατελέσφορων διαπραγματεύσεων των 27 για το οικονομικό πακέτο βοήθειας.

Προβλέπει επίσης ότι τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Η εκταμίευση θα συνδέεται επίσης με κυβερνήσεις που τηρούν το Κράτος Δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί επίσης με ενισχυμένη πλειοψηφία των 27.

Η ισχύς του Ταμείου θα είναι τριετής. Το βασικό εργαλείο του Ταμείου (Recovery and Resilience Faciility) αυξάνεται από τα 625 στα 672,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα το React EU μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, δραστική μείωση προβλέπεται για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από τα 32,5 στα 10 δισ. ευρώ, ενώ μειώνονται περαιτέρω οι πόροι για το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη, την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής.

Εξάλλου, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 - 2027) παραμένει στα 1,074 τρισ. ευρώ, με 5 δισ. ευρώ εκτός οροφής για το Αποθεματικό Ταμείο του Brexit. Ωστόσο, οι επιστροφές εισφορών (rebates) για τους «τσιγκούνηδες» αυξάνονται δραματικά. Ενδεικτικά, από 1,576 δισ. σε 1,921 δισ. για την Ολλανδία και από 237 σε 565 εκατ. για την Αυστρία.

Το ποσό για τη Γερμανία μένει το ίδιο – η οποία κατά τρόπον επιχειρεί να εξαγοράσει έτσι τη συναίνεση των μέχρι πρότινος δορυφόρων της στο Βορρά.

Κρίσιμα τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες

Σε νέα σύσκεψη συμμετείχε λίγο πριν από τις 19:00 τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά διαβουλεύσεων που έγιναν τις τελευταίες ώρες. Ο κ. Μητσοτάκης έχει συμμετάσχει σε συσκέψεις με αυτή τη σύνθεση που έχουν διαρκέσει πάνω από 10 ώρες από χθες το βράδυ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των χωρών του Νότου.

Επίσης, συμμετείχε ενεργά αυτό το τετραήμερο στην Ολομέλεια αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου όχι μόνο με τις χώρες του Νότου αλλά και στις ευρύτερες διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους φειδωλούς.

Η Ελλάδα έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με το αυξημένο κύρος του πρωθυπουργού, διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Αναβολές αλλά και μηνύματα αισιοδοξίας

Νωρίτερα, η έναρξη της τέταρτης ημέρας των συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αναβλήθηκε για άλλη μία φορά και τελικώς προγραμματίστηκε να ξεκινήσει στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ένας εκπρόσωπος από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Ολομέλεια επρόκειτο αρχικά να συγκληθεί στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδος). Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, θα «κλείσουν» στο ποσό των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τη νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αισιόδοξος για αίσια έκβαση των συζητήσεων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, αλλά το πνεύμα συμβιβασμού είναι εκεί», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι έχει γίνει πρόοδος κι ότι «σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία».

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον.

«Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ο μεσημέρι «συγκρατημένα αισιόδοξος» σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

«Την περασμένη νύχτα έγινε μια στροφή. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά θα έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν αστειευόμαστε, προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και δεν μπορούμε να αστειευτούμε άλλο. Το οφείλουμε στους πολίτες μας που έχουν πληγεί από τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης. Δεν είναι περίοδος κατάλληλη για αμφιταλαντεύσεις», είπε ο κ. Κόντε.

Εξάλλου, ο Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι «εξήγησε πως πρέπει να τεθεί ένα όριο, για την αξιοπρέπεια της Ιταλίας και των άλλων χωρών», διότι «αν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης γεμίσει εμπόδια, τα οποία ακυρώνουν την αποτελεσματικότητά του, αχρηστεύεται».

«Προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, δεν μπορούμε μόνον να ομφαλοσκοπούμε, ο καθένας μέσα στα εθνικά του όρια», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Μια συμφωνία είναι εφικτή και απαραίτητη» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπέστη σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτίμησε άλλωστε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV.

«Το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι η παρουσία ή μη της Ευρώπης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων τον 21ο αιώνα»», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Λίγο νωρίτερα, την ικανοποίησή τους για την πορεία των συνομιλιών είχαν εκφράσει τόσο ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Για πρόοδο έκανε λόγο και ο Μαρκ Ρούτε, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, αλλά προειδοποίησε πως δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη η επίτευξη συμφωνίας.

«Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε.

Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης