Σύνοδος Κορυφής: Η τελευταία πρόταση - κλειδί που έπεσε στο «τραπέζι»
Ανανεώθηκε:
Η παράδοση των δύσκολων διαπραγματεύσεων προκειμένου οι χώρες μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε μια κοινή από όλες οικονομική συμφωνία, συνεχίζεται για τέταρτο 24ωρο στις Βρυξέλλες με τα ακανθώδη δέματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του 7ετούς προϋπολογισμού να δοκιμάζουν τις αντοχές των 27 ηγετών.
Μετά το ολονύκτιο αδιέξοδο οι συζητήσεις θα επαναληφθούν και πάλι στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μέχρι την ώρα εκείνη θα έχει διανεμηθεί στις 27 αντιπροσωπείες των χωρών νέα πρόταση, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του ταμείου ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισεκατομμύρια δάνεια.
Σημειώνεται πως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά 500 δισεκ. ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια, όμως οι «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) και η Φινλανδία επιθυμούν το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί στα 250 δισεκ.
Γαλλία και Γερμανία είναι διατεθειμένες να πέσουν έως στα 400 δισεκ., ποσό που οι «φειδωλές» χώρες εξακολουθούν να θεωρούν πολύ υψηλό.
Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους, οι «5» αναμένεται να πουν το πολυπόθητο «ναι» στην «πρόταση-κλειδί».
Αλλά και η ιστοσελίδα Politico αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ διεμήνυσε στους ηγέτες της ΕΕ στη σύντομη συνεδρίαση νωρίς το πρωί ότι θα υποβάλει πρόταση για ένα ταμείο ανάκαμψης που θα καταβάλει 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και ότι θα προτείνει μείωση στις επιστροφές χρημάτων, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ. Παρόλο που ο επικεφαλής του Συμβουλίου δεν προχώρησε στην ανακοίνωση μίας συμφωνίας, διπλωμάτες αναφέρουν ότι υπάρχει κίνηση προς αυτήν, ανέφερε η ίδια πηγή.
Αισιοδοξία για συμφωνία
«Μια συμφωνία είναι εφικτή και απαραίτητη» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπέστη σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτίμησε άλλωστε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV.
«Το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι η παρουσία ή μη της Ευρώπης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων τον 21ο αιώνα»», πρόσθεσε ο Λεμέρ.
Λίγο νωρίτερα, την ικανοποίησή τους για την πορεία των συνομιλιών είχαν εκφράσει τόσο ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Για πρόοδο έκανε λόγο και ο Μαρκ Ρούτε, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, αλλά προειδοποίησε πως δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη η επίτευξη συμφωνίας.
«Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε.
Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.