Savoir Faire για τους βουλευτές θεσπίζει η Βουλή
“Savoir faire” για τους βουλευτές θεσπίζει η Βουλή, προβλέποντας πειθαρχικά μέτρα που περιλαμβάνουν ακόμη και περικοπή της μηνιαίας αποζημίωσης σε περίπτωση παραβίασής του.
Στις γενικές αρχές του προσχεδίου του Κώδικα Δεοντολογίας που παρουσίασε ο Νίκος Βούτσης και συζητήθηκε
στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, λίγες μόλις ημέρες μετά τις αθλιότητες των χρυσαυγιτών, φωτογραφίζονται συμπεριφορές βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος, καθώς αναφέρεται ότι οι βουλευτές οφείλουν: «να μην ανέχονται με τη στάση τους, να μην υποκινούν άλλους και να μην υιοθετούν οι ίδιοι βίαιες συμπεριφορές έναντι άλλων
προσώπων ή ρητορική μίσους, εντός και εκτός του Κοινοβουλίου» και να «προάγουν με το λόγο, τις πράξεις και εν γένει το κοινοβουλευτικό έργο τους, την αρχή της ισότητας, των ίσων ευκαιριών και της μη διάκρισης λόγω φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού».
Ο Κώδικας Δεοντολογίας επιχειρεί να αντιμετωπίσει ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση καθηκόντων, αποδοχής δώρων, δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών κ.ά, προβλέποντας πειθαρχικά μέτρα για τους παραβάτες βουλευτές.
Μεταξύ αυτών, είναι η περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης όταν διαπιστώνεται αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά ή αποδοχή δώρων, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% όταν διαπιστώνεται παράλειψη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Προβλέπεται ακόμη, ο προσωρινός αποκλεισμός μέχρι και 15 ημέρες από τις συνεδριάσεις της Βουλής, όταν παραβιάζεται η διάταξη της σύγκρουσης συμφερόντων.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας οι βουλευτές διατύπωσαν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, ενώ μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα που θα συνεδριάσουν από κοινού η επιτροπή Δεοντολογίας και η επιτροπή Κανονισμού, θα πρέπει να τις καταθέσουν και εγγράφως. Την τελική απόφαση σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, θα την λάβει η Ολομέλεια του Σώματος.
Η πρώτη απόπειρα υιοθέτησης Κώδικα Δεοντολογίας έγινε το 2014 από τον τότε πρόεδρο της επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη με την Μαρία Ρεπούση από τη ΔΗΜΑΡ, να επεξεργάζεται και να παρουσιάζει μια δέσμη προτάσεων.