Τηλεδιάσκεψη Δένδια με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ για την τουρκική παραβατικότητα
Ανανεώθηκε:
Τους ευρωβουλευτές της ΝΔ για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όντας προσκεκλημένος στην εβδομαδιαία συνεδρίασή τους.
Όπως έγραψε ο υπουργός σε αναρτήσεις του στο twitter, από την πλευρά του ενημερώθηκε για τις σημαντικές ενέργειες εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας από την ελληνική αντιπροσωπεία της ΝΔ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα, κράτος μέλος της ΕΕ, αντιμετωπίζει μία κλιμακούμενη παραβατικότητα και μία απόπειρα σφετερισμού των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, από χώρα μη μέλος της ΕΕ, η οποία μάλιστα είναι υποψήφια προς ένταξη», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
Επίσης, κατά την ενημέρωση ο κ. Μεϊμαράκης παρουσίασε λεπτομερώς τις δράσεις που έχουν αναληφθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι οι εξής:
-Με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και με προτροπή του κ. Μεϊμαράκη, εισήχθη το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου αναδείχθηκαν όλες οι διαστάσεις του προβλήματος.
-Αμέσως μετά την πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, με πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη και τη συνυπογραφή των Στέλιου Κυμπουρόπουλου, Μαρίας Σπυράκη, Ελίζας Βόζεμπερκ, 'Αννας Ασημακοπούλου, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Γιώργου Κύρτσου, συντάχθηκε επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ και τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, για συλλογή υπογραφών από ευρωβουλευτές από όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες εκτός της ακροδεξιάς, για τη διάσωση του πανανθρώπινου μνημείου.
-Το ΕΛΚ, στη συνέχεια, απέστειλε κι αυτό επιστολή προς τον κ. Μπορέλ, το κείμενο της οποίας «βασίστηκε στο περιεχόμενο και στο αίτημα των Ελλήνων ευρωβουλευτών της ΝΔ».
Τέλος, συμφώνησαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία
Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star» χθες, Τρίτη, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η νέα συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τον κατάλογο των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας θα διεξαχθεί τον Αύγουστο και όχι τον Σεπτέμβριο, «ώστε να μπορέσουμε το γρηγορότερο δυνατό να έχουμε καταλήξει σε ένα προσχεδιασμό των ευρωπαϊκών αντιδράσεων σε περίπτωση τουρκικής παραβατικότητας.
Παράλληλα, γνωστοποίησε πως κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι αν υπάρξει ζήτημα στο μεσοδιάστημα θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου μέσα στο καλοκαίρι.
Ειδικότερα, είπε πως η Ελλάδα ζήτησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να υπάρξει κατάλογος συγκεκριμένων κυρώσεων. «Δηλαδή, βαρυτάτων κυρώσεων οι οποίες να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στην τουρκική οικονομία. Να υπάρχει αυτός ο κατάλογος, ώστε να είμαστε έτοιμοι. Και η Τουρκία να ξέρει πού πηγαίνει, αλλά και εμείς να μην αφήσουμε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις μας, ως Ευρωπαίοι. Ο ελληνικός χώρος τυγχάνει να είναι και ευρωπαϊκός χώρος. Και η ΕΕ πρέπει να προασπίσει το δικό της χώρο» επεξήγησε.
Κληθείς να δώσει παραδείγματα κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβληθούν, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ενδεικτικά: νότα για τον τουρισμό, ζητήματα που αφορούν τις τραπεζικές συναλλαγές και τις εγγυήσεις σε περίπτωση εξαγωγών ή εισαγωγών. Περαιτέρω σημείωσε εμφατικά πως η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και πως αν θελήσει μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην τουρκική οικονομία. «Η ΕΕ είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη, αρκεί να θελήσει να ασκήσει αυτές τις τεράστιες δυνατότητες. Και φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει κράτος που δεν θα θελήσει να ασκήσει τις δυνατότητες της Ένωσης για να υπερασπίσει ένα κράτος-μέλος που δέχεται επίθεση από μια άλλη χώρα» υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα αν υπάρξει παραβίαση του εθνικού της χώρου, θα αντιδράσει και θα ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 42 των Συνθηκών της ΕΕ που προβλέπει την αλληλοβοήθεια των κρατών-μελών της ΕΕ σε περίπτωση που κάποια από αυτά δεχθεί επίθεση στο έδαφος της. «Για να είμαστε ξεκάθαροι και με την οικογένειά μας, την ΕΕ, αλλά και με οποιονδήποτε άλλο, την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση, προειδοποίησα ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μέτρα επί τη βάση του 42 αν δεχθεί επίθεση από οποιονδήποτε. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό αφορά την τουρκική παραβατικότητα» σημείωσε και προσέθεσε πως αυτό δεν το λέει απειλητικά ούτε κινδυνολογώντας, αλλά ότι είναι η συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης.