ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «τραπέζι» της κυβέρνησης το ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά

ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά, ενώ απ’ ό,τι φαίνεται εκτός κάδρου αφήνουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει -όπως έχει δείξει με την έως τώρα στάση του- ότι τους πολιτικούς ηγέτες τούς τιμωρεί ο λαός, όχι τα δικαστήρια.

Εκείνο που περιμένει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση Καλογρίτσα, με τον πρωθυπουργό να «ρίχνει το μπαλάκι» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το βήμα της Βουλής, όπου διασταύρωσε τα ξίφη του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε με νόημα: «Δεν θα μιλήσω για σκάνδαλα και σκανδαλολογία γιατί πολύ φοβάμαι ότι έστω και μια δική μου αποστροφή θα μονοπωλήσει την δημοσιότητα» και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα πρόσθεσε: «Μην ανησυχείτε θα υπάρχει πολύς χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά τα οποία ακούμε. Δεν ξεχνιούνται αυτά εύκολα και εν πάση περιπτώσει κάποια στιγμή θα χρειαστεί κι εσείς να απαντήσετε για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες».

Η κυβέρνηση ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και δεν αποκλείει να κινηθεί αν κρίνει σωστά προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστική Επιτροπή.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ανέφερε:

«Είμαστε στη φάση αποτύπωσης της πολιτικής ευθύνης και ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί και να μην υπεκφεύγει. Το νομικό σκέλος της υπόθεσης αφορά τη Δικαιοσύνη. Μετά από τις εξελίξεις στη έρευνα από τη Δικαιοσύνη, θα δούμε πώς θα μεταφερθεί στη Βουλή. Εμείς εικάζουμε ότι θα μεταφερθεί».

Και κατέληξε: «Όλες οι επιλογές ακόμη και για εξεταστική είναι ανοιχτές». Στην ερώτηση μάλιστα για το «εάν είναι ανοιχτά και για τον κ. Τσίπρα, όσα ισχύουν για τον κ. Παππά» ο κ. Πέτσας απάντησε: «Ας μην βιαζόμαστε».

Στη Βουλή η σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα ήταν σε υψηλούς τόνους, σε μία περίοδο που το πολιτικό κλίμα είναι πολωμένο, με φόντο το πόρισμα της Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, το οποίο και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια για να αποφασίσει αν θα πάρει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φορές αντιπαρατέθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα για το πώς ορίζεται η δημοκρατία, αλλά και το περιεχόμενο της μεταπολίτευσης, με τον έναν πολιτικό αρχηγό να κατηγορεί τον άλλον για το νομοσχέδιο για τις πορείες, που ψηφίστηκε κατόπιν έντονων αντεγκλήσεων.

Βολές εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά τόσο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε έντονο ύφος.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί την ιστορία ενός άλλου πολιτικού χώρου, και πως «το Κοινωνικό Συμβόλαιο το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας γράφτηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Παράταξη την οποία πολέμησε ο κ. Τσίπρας λυσσαλέα».

«Ντροπή είναι να συγκυβερνάς με την ακροδεξιά και στη συνέχεια να την ενσωματώνεις, να ασπάζεσαι τις λογικές της. Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μην βρεθεί η χώρα σε καθεστώς άτακτης χρεοκοπίας» ανέφερε σε έντονο ύφος για να προσθέσει:

«Είναι ντροπή να περνάς τη θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού, να δίνεις στους δανειστές ενέχυρο για 99 χρόνια μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους. Είναι ντροπή να υποτάσσεσαι στα εθνικά θέματα, για να κάνεις το καλό παιδί. Είναι ντροπή κ. Τσίπρα να βλέπεις δίπλα σου το παρακράτος […] Είναι ντροπή να δίνεται συγχωροχάρτι στη διακυβέρνηση Καραμανλή και σήμερα να θυμάστε τα λάθη της επειδή αισθάνεστε ότι δεν τον έχετε πια ανάγκη».

«Ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι το νομοσχέδιο»

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, η κ. Γεννηματά τόνισε πως η επιλογή της χρονικής συγκυρίας δεν είναι καθόλου τυχαία.

«Θέλατε να προλάβετε τις κινητοποιήσεις που έρχονται» είπε απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε πως η αντίδραση μεγαλώνει κάθε ημέρα «απέναντι στην εμμονή της με τα εργασιακά δικαιώματα».

«Θέλατε να απαγορεύσετε τις διαδηλώσεις με το έκτρωμα που μας φέρατε, με διατάξεις της ντροπής από το χρονοντούλαπο της Δεξιάς» σημείωσε και πρόσθεσε πως το ΚΙΝΑΛ στάθηκε εμπόδιο στο σχέδιο αυτό.

«Ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο από την αρχή, εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα με θεσμικές εγγυήσεις... Ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι το νομοσχέδιο», προσθέτοντας ότι το κόμμα της έθεσε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης