ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: «Πράξη ευθύνης» το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Χρυσοχοΐδης: «Πράξη ευθύνης» το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πράξη ευθύνης χαρακτήρισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την εφαρμογή του νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση που αντιδρά και μιλά για χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο τους συνέστησε να μην ψάχνουν συνωμοσίες.

“Η άρνηση ρύθμισης συνιστά φυγομαχία”, ανέφερε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υποστήριξε ότι “το δικαίωμα συνέρχεσθαι χωρίς περιορισμούς δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο”.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη η καταχρηστικότητα τείνει να ταυτίσει την δημόσια διαμαρτυρία με την ταλαιπωρία και την βία. “Με την σημερινή κατάσταση κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Όσο καθυστερούμε ροκανίζεται το δικαίωμα και ενισχύονται αντιδημοκρατικές φωνές”, ανέφερε και έκανε λόγο για αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, της δημοκρατικής νομιμότητας και της κοινωνικής ισορροπίας. Διαμήνυσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί -“το λέω με αποφασιστικότητα”, είπε, σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο υπακούει στην κοινή λογική. “Καταργεί αναχρονισμούς που ονομάστηκαν δικαιώματα. Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την άσκηση των δικαιωμάτων σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν και παράλληλα εξασφαλίζει και στους υπόλοιπους την μη ταλαιπωρία. Εξασφαλίζει την διαμαρτυρία αλλά όχι τα επεισόδια και την βία. Η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η δημοκρατία στις συγκεντρώσεις”, είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, παρουσίασε μάλιστα, στοιχεία για τις συγκεντρώσεις. Όπως είπε, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2020 έγιναν 119 υπαίθριες συγκεντρώσεις. Περίπου 2 την ημέρα. Το 87% των συγκεντρώσεων, σχεδόν οι 9 στις 10 είχαν λιγότερους από 500 συμμετέχοντες. Οι μισές, 5 στις 10 είχαν λιγότερα από 50 άτομα. Σχεδόν σε όλες, 112 στις 119 έκλεισε το οδόστρωμα, διεκόπη η κυκλοφορία. Είναι κανείς ευχαριστημένος με αυτή την κατάσταση;» είπε ο υπουργός για να εξηγήσει ότι η μη ρύθμιση της άσκησης του δικαιώματος για τις διαδηλώσεις τελικά υπονόμευσε την ισχύ του δικαιώματος.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε γνωστό, ότι θα υπάρξει και εξορθολογισμός των επιχειρησιακών σχεδίων της αστυνομίας ώστε να μην λαμβάνονται υπερβολικά μέτρα ασφάλειας ακόμα και σε μικρού όγκου διαδηλώσεις.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε και σε όσα του καταλόγισε νωρίτερα ο Γιάννης Ραγκούσης:

“Μου είπε ο φίλος Γιάννης Ραγκούσης ότι τάχα κάθομαι με ανθρώπους που έβλαψαν την Ελλάδα. Φίλε Γιάννη εσύ σκέψου με ποιους κάθεσαι. Σκέψου καλά ποιοι έβλαψαν την Ελλάδα. Φίλε Γιάννη το κόμμα του οποίου κρατάς τη σημαία εξέθρεψε την πόλωση και τον διχασμό. Αυτή την σημαία κρατά και σήμερα ο αρχηγός του. Την λέω καταστροφική αυτή την σημαία ακύρωσε ένα κεκτημένο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Το κεκτημένο του να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι αλλά όχι εχθροί. Εγώ παραμένω αμετακίνητος σε αυτό το κεκτημένο και είναι η πυξίδα μου. Χαίρομαι που συνεισφέρω για να να επανέλθει η πυξίδα αυτή. Να μεταρρυθμίζουμε χωρίς να καταστρέφουμε. Χαίρομαι που η Ελλάδα αναπνέει σήμερα έξω από τον καταστροφικό διχασμό και την πόλωση”.

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νόμο που ετοιμάζεται να ψηφίσει αύριο η Βουλή.

"Ο νόμος θα εφαρμοστεί όσο εφαρμόστηκε και το χουντικό νομοθετικό διάταγμα, δηλαδή ποτέ και καθόλου. Διαδηλώσεις θα γίνονται χωρίς να γνωστοποιούνται και χωρίς οργανωτή και δεν θα διαλύονται. Όταν φασίστες προκαλούν με συγκεντρώσεις, η κοινωνία θα αντιδρά και αντισυγκεντρώσεις θα γίνονται", είπε και πρόσθεσε: "Και βέβαια, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση που δεν θα αργήσει, θα καταργήσει και τυπικά αυτό το νόμο που ποτέ δεν θα εφαρμοστεί".