ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα φαινόμενα χαλάρωσης: Έχουμε υποχρέωση στους συμπολίτες μας

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα φαινόμενα χαλάρωσης: Έχουμε υποχρέωση στους συμπολίτες μας
Φωτογραφία αρχείου Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ατομικής υγιεινής και προστασίας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού επισημαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες σε υπεύθυνη συμπεριφορά.  

Μέσα στο Σαββατοκύριο παρατηρήθηκε συνωστισμός σε μαζικές συγκεντρώσεις όπως πανηγύρια και εορταστικές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικές ήταν επίσης οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την Αλίαρτο Βοιωτίας, και μάλιστα παρουσία εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, όπου τα περιοριστικά μέτρα δεν τηρήθηκαν με τους ειδικούς να αφήνουν ανοικτό το ενδεχέμενο ακόμη και απαγόρευσης ανάλογων εκδηλώσεων μέσα στο καλοκαίρι.

«Μετά από σχεδόν τρεις μήνες πειθαρχίας, παντού στον κόσμο βλέπουμε φαινόμενα χαλάρωσης στα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Όμως, έχουμε μία υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας, κυρίως στους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Τα ζητήματα χαλάρωσης των μέτρων απασχολούν πολύ την κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες, Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ έντονη ανησυχία έχει δημιουργηθεί στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, μετά τη σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, στον απόηχο του ανοίγματος των συνόρων και της τουριστικής περιόδου.

«Πιθανότατα υποτιμημένος ο επίσημος αριθμός των θανάτων»

Για «υποτιμημένο» αριθμό θανάτωνπου αποδίδονται σε λοίμωξη COVID-19 σε επίσημες αναφορές κάνουν λόγο οι ειδικοί.

Ειδικότερα, υποτιμημένος είναι πιθανότατα ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται σε λοίμωξη COVID-19 στις επίσημες αναφορές, όπως σχολιάζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα ευρήματα μελέτης, που αναλύει τους δείκτες θνησιμότητας και νοσηρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι θάνατοι που σχετίζονται έμμεσα με τον ιό και επιπλοκές της λοίμωξης, καθώς και όσοι σχετίζονται εμμέσως με τα ληφθέντα μέτρα για περιορισμό του ιού SARS-CoV-2.

Στην αρχή της πανδημίας, τα άτομα που πέθαναν λόγω COVID-19 μπορεί να μην είχαν αναγνωριστεί λόγω ανεπαρκούς γνώσης και εμπειρίας σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19 ή/και έλλειψης υλικοτεχνικών δομών. Έτσι, οι θάνατοι αυτών των ασθενών μπορεί να έχουν αποδοθεί σε άλλη αναπνευστική νόσο, όπως η γρίπη. Άνθρωποι που κατέληξαν στο σπίτι ή σε γηροκομεία μπορεί να μην είχαν εξεταστεί ή διαγνωστεί με COVID-19 και αυτοί οι θάνατοι δεν υπολογίζονται στη θνησιμότητα που σχετίζεται με την πανδημία.

Επιπλέον, άλλοι θάνατοι που δεν προέρχονται άμεσα λόγω λοίμωξης COVID-19 ενδέχεται να προήλθαν από την πανδημία, ιδίως όταν σχετίζονται με ανησυχίες σχετικά με την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μία σχετική μελέτη έδειξε ότι οι νοσηλείες σε εγκαταστάσεις βετεράνων στις ΗΠΑ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο, μειώθηκαν κατά 41,9% κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας.

Συμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να μην αναζήτησαν ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές εάν αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει σε επιπλέον θανάτους ή ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις σε αυτούς τους ασθενείς.

Αντίθετα, τα μέτρα καραντίνας μπορεί, επίσης, να έχουν οδηγήσει σε μείωση των θανάτων από άλλες αιτίες, όπως τροχαία ατυχήματα, επειδή λιγότερα άτομα οδηγούσαν στους δρόμους. Ακόμη, τα κοινωνικά μέτρα αποστασιοποίησης έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την επίπτωση της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιών, και πιθανώς οδηγούν σε μείωση των θανάτων από αυτές τις αιτίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αξιολόγηση των επιπλέον θανάτων πέραν των αναμενόμενων, με βάση τα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Κατά την έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν επιπλέον 87.001 θάνατοι, εκ των οποίων το 65% μπορούσε να αποδοθεί σε λοίμωξη από COVID-19, ενώ το υπόλοιπο 35% αποδόθηκε είτε σε σφάλματα καταγραφής των δεδομένων είτε στην αποφυγή ιατρικής φροντίδας λόγω φόβου COVID-19.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπονται και οι δείκτες νοσηρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως και με τη θνησιμότητα, υπάρχουν άμεσες και έμμεσες συσχετίσεις με τη νοσηρότητα, πολλές από τις οποίες δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν πλήρως. Οι νοσηλείες λόγω COVID-19 αποτελούν σημαντικό και άμεσο μέτρο για την εκτίμηση της νοσηρότητας.

Ωστόσο, είναι δυσχερής η εκτίμηση των μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου COVID-19, όπως -για παράδειγμα- σε ασθενείς με υπολειμματική καρδιαγγειακή και πνευμονική βλάβη. Επιπλέον, η κοινωνικο-οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία και οι επιπτώσεις στον ψυχολογικό τομέα, τόσο των ασθενών όσο και όλων των πολιτών που τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σαφώς και έχουν έμμεση επίπτωση στους δείκτες νοσηρότητας.