Μητσοτάκης για ανασχηματισμό: Όταν είναι θα το μάθετε από εμένα
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του πρώτο χρόνο έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για την οικονομία, την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, τον επικείμενο ανασχηματισμό αλλά και τα ελληνοτουρκικά.
«Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση. Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας παράλληλα: «Και όταν είναι θα το μάθετε από εμένα».
Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως όταν υπάρξει ανάγκη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα πραγματοποιηθούν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως τους πρώτους 12 μήνες, η κυβέρνησή του βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες και έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις.
Παραδέχτηκε, όμως, πως η δυσκολότερη όλων ήταν εκείνη του γενικού lockdown.
«Αναμφίβολα η δυσκολότερη απόφαση, ήταν η απόφαση μας να κλείσουμε τη χώρα. Έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε την υγεία των πολιτών. Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:
«Ελπίζω να δικαιωθώ. Κερδίζουμε την πρώτη μάχη».
Μάλιστα, υπογράμμισε πως η δυνατότητα ανάκαμψης αναμένεται να επιβεβαιωθεί, ωστόσο παρά την ύφεση η χώρα είναι πιο ισχυρή σήμερα.
«Αυτό που με ενδιαφέρει και στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά» τόνισε ο ίδιος.
«Το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν δεν προέκυψε από διαμεσολάβηση της Μέρκελ»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, την επιτυχία στη διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο αλλά και την τηλεφωνική επαφή που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έχει ορίσει ως προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από πλευράς της Άγκυρας.
Επανέλαβε δε, πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της:
«Πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ερωτηθείς σχετικά με το τηλεφώνημα με τον Τούρκο πρόεδρο, εξήγησε πως δεν προέκυψε από διαμεσολάβηση της Μέρκελ αλλά υπήρχε πρόθεση για διάλογο και επίλυση από μέρους του.
«Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Τόνισε, όμως, ότι ο διάλογος της Ε.Ε. με την Τουρκία είναι διαφορετική υπόθεση.
«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος» είπε ο πρωθυπουργός.
«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»
Ερωτηθείς για την πορεία της χώρας από εδώ και πέρα και την πιθανότητα εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
«Η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν στον Έβρο πριν από μερικούς μήνες λόγω του ανοίγματος των συνόρων από την τουρκική πλευρά και τη διαχείριση από ελληνικής πλευράς, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η απόφαση ήταν «τελείως αυτονόητη».
«Ο Έβρος ήταν στο δικό μου μυαλό τελείως αυτονόητη απόφαση. Δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αντίθετα, το lockdown αποτέλεσε μια δύσκολη απόφαση.
«Για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συζητήσω… Συζήτησα και με τον κ. Τσιόδρα» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ως προς την υλοποίησή της η πιο δύσκολη απόφαση ήταν το άνοιγμα της χώρας ξανά.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως εάν κριθεί απαραίτητο θα οδηγήσει τη χώρα ξανά σε lockdown.
Αναφορικά με τα χθεσινά στοιχεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, είπε:
«Είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χερσαία σύνορα».
«Είμαστε στην αρχή ακόμα. Ο Ιούλιος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον τουρισμό. Οι λίγοι που θα ταξιδεύσουν φέτος θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα» ανέφερε επίσης.