ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οριακή η διαφορά ανάμεσα στους πρώτους υποψήφιους προέδρους στην Νέα Δημοκρατία

Οριακή η διαφορά ανάμεσα στους πρώτους υποψήφιους προέδρους στην Νέα Δημοκρατία
Ο Βαγγέλης Μειμαράκης στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος Ευρωκίνηση Γουλιέλμος Αντωνίου

Σε ένα μήνα από σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου, θα ανοίξουν και οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία καθώς όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν δίνουν νικητή με πάνω από το 50% από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece πάντως, δεν θα πρέπει να είμαστε και πολύ σίγουροι ότι θα φτάσουμε στο δεύτερο γύρο, άσχετα με το αποτέλεσμα του πρώτου. Η εικόνα που διαμορφώνεται σιγά-σιγά σε πολλά στελέχη της ΝΔ αλλά ακόμα και σε επιτελεία υποψηφίων, είναι πως η μόνη περίπτωση να πάει η όλη διαδικασία σε δεύτερο γύρο είναι στον πρώτο γύρο να υπάρχει οριακή διαφορά μεταξύ των δύο συνυποψηφίων που θα προηγηθούν. Ακόμα και εκεί όμως όλα θα εξαρτηθούν από τα «ζευγάρια» που θα κληθούν να δώσουν την τελική μάχη.

Για παράδειγμα, αν ο Βαγγέλης Μειμαράκης δεν κόψει πρώτος το νήμα και έρθει δεύτερος τότε η εικόνα που υπάρχει είναι πως μπροστά στην ενότητα της παράταξης θα αποσύρει την υποψηφιότητά του. Τόσο ο ίδιος, πάντως, όσο και οι συνεργάτες του, εκτιμούν πως η διαφορά του από τον δεύτερο θα είναι τόσο μεγάλη που θα αναγκάσει εκ των πραγμάτων τον έτερο υποψήφιο να αποσυρθεί.

Στην ίδια λογική, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δεύτερος με μεγάλη διαφορά από τον πρώτο, τότε είναι πολύ πιθανό και αυτός να αποσυρθεί από την κούρσα.

Άγνωστο παραμένει το τί θα κάνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας αν βρεθεί στη δεύτερη θέση και εκεί όμως όλα φαίνεται πως θα κριθούν από τη διαφορά του από τον πρώτο. Σε κάθε περίπτωση, όσο περναει ο καιρός πληθαίνουν οι φωνές μέσα στη ΝΔ που εκτιμούν πως μια μάχη για το δεύτερο γύρο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα εσωστρέφειας στην παράταξη αλλά και σκηνικό ρήξης που δύσκολα θα μπορέσει να επουλωθεί την επόμενη μέρα.

Αρκετοί υποστηρίζουν πως το βράδυ της Κυριακής στις 22 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ένα μπαράζ εσωκομματικών διεργασιών και συναλλαγών για το ποιός θα στηρίξει ποιόν την επομένη μέρα δημιουργώντας μια εικόνα που ενδέχεται να τραυματίσει βαθύτατα τη ΝΔ.