ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο πρώτος λόγος στις τοπικές κοινωνίες»: Το μήνυμα Μητσοτάκη στο 8th Regional Growth Conference

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ξεκίνησε την Πέμπτη τις εργασίες του το πολυαναμενόμενο 8th Regional Growth Conference, στους εμβληματικούς χώρους της Achaia Clauss στην Πάτρα. Πρόκειται για το πρώτο Συνέδριο, που, τηρώντας όλα τα αυστηρά πρωτόκολλα και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γίνεται με φυσική παρουσία, μετά το lockdown.

Στην εναρκτήρια συνεδρία της σημερινής ημέρας με θέμα «Η Ελλάδα και οι βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης στην Περιφερειακή Ανάπτυξη» o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με μήνυμά του στη σπουδαιότητα των πρωτοβουλιών σαν το 8ο Regional Growth Conference που δίνουν τον «πρώτο λόγο στις τοπικές κοινωνίες, ώστε τα ζητούμενα της Περιφέρειας να εντάσσονται αρμονικά στον συνολικό στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας», αναφερόμενος και στις επενδύσεις ύψους 755 εκ. ευρώ που πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον στην Αχαΐα, με έμφαση στις υποδομές.

Μεταξύ των ομιλητών ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ανάπτυξης Γιάννης Πλακιωτάκης και o Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας τοποθετήθηκαν για τα ζητήματα Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε, η συνεδρία με θέμα «Covid 19: Οργάνωση και Διαχείριση από την Πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα». Mεταξύ των ομιλητών ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, o οποίος τόνισε ότι «δεν ανησυχούν για τα κρούσματα σε Εχίνο, Ξάνθη και Καστοριά, το παρακολουθούν, αλλά μπορεί να παραταθεί τοπικά στον Eχίνο το lockdown»

Επιπλέον σημείωσε ότι «ο ΕΟΥΔΥ διαθέτει 250 κινητές μονάδες δειγματοληψιών, οι οποίες σύντομα θα διπλασιαστούν και λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά, όπως είδαμε στην περίπτωση της Ξάνθης και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, όπου εκδηλώθηκαν τοπικές αναζωπυρώσεις της πανδημίας», έχοντας διπλασιάσει πλέον, τις δυνατότητες testing από την αρχή της πανδημίας και παράλληλα, έχει μειώσει στο 50%, τον χρόνο απόκρισης στην αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού, με κινητές μονάδες και ειδικούς επιστήμονες, που κάνουν ιχνηλατική και σπάζουν άμεσα τις αλυσίδες διασποράς του ιού.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στα συστατικά της επιτυχίας στη διαχείριση της κρίσης της Πανδημίας σημειώνοντας ότι «ήταν πολλοί οι παράγοντες αυτής της επιτυχίας, όπως, ότι η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων, εμφανίστηκε αρραγής, χωρίς αντίθετες φωνές, είχαμε μια ισχυρή κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλες χώρες, ενώ κατέρρευσε και ο μύθος του πολιτικού κόστους, μπροστά στην ανάγκη λήψης κρίσιμων αποφάσεων, αρκεί ο λαός να είναι κοινωνός της αλήθειας.»

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η πανδημία του κορωνοϊού, δεν έχει τελειώσει. Είμαστε στο τέλος της αρχής (…)Καταφέραμε πολλά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που σε άλλες περιόδους, θα χρειαζόμασταν αρκετό καιρό για να γίνουν. Ξεπεράσαμε στρεβλώσεις του παρελθόντος και ελλείψεις σε πολύ μικρό διάστημα».

Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με τέσσερα ενδιαφέροντα sessions, το ένα από αυτά διαδικτυακό. Συζητώντας το θέμα «Γεωπολιτικές Ανακατατάξεις στη Βαλκανική και στην Ανατολική Μεσόγειο», οι συμμετέχοντες ομιλητές έκαναν, μεταξύ άλλων, εκτενή αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας, της οποίας - όπως είπαν χαρακτηριστικά – «ο εκνευρισμός οφείλεται στο ότι δεν έχει δικά της κοιτάσματα ορυκτών, άρα είναι εξαρτημένη, γι’ αυτό και ψάχνει ρόλο στην εξόρυξη των άλλων χωρών».

Οι ομιλητές τόνισαν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει τι θα κάνει με την χάραξη ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες, ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη.

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία ακούστηκαν στο session με θέμα «Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις: Η μεγάλη στιγμή». Στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε:

«Είμαστε από τις χώρες, οι οποίες κατά κεφαλήν θα πάρουν από τα περισσότερα χρήματα από το πακέτο της ΕΕ».

Ο κύριος Βαρβιτσιώτης συνέχισε λέγοντας ότι φιλοδοξία του πρωθυπουργού είναι το πακέτο να έχει τα τέσσερα F της Christine Langard, δηλαδή «να είναι ένα πακέτο γενναίο, αποφασιστικό, με ευέλικτη διανομή χρημάτων, χωρίς τους στενούς όρους των μνημονίων και να στοχεύει στις αλλαγές, που εξυπηρετούν την επόμενη γενιά».

Τέλος, ο αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι πρέπει να δούμε αυτό το πακέτο ως την μεγάλη μας ευκαιρία και το μεγάλο μας στοίχημα για την επόμενη μέρα, γιατί θα είναι το μεγαλύτερο μετά το Σχέδιο Μάρσαλ και ο στενός χρόνος, που θα δοθεί για την απορρόφησή του, θέτει όλους τους παράγοντες της χώρας ενώπιον των ευθυνών τους.

Ακολούθησε μια τετ α τετ συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, με θέμα «ΕΕ, Ελλάδα, Ανάκαμψη: Νέα εργαλεία για τη νέα εποχή». Ο κύριος Σχοινάς εκτίμησε ότι μέσα στον Ιούλιο θα επιτευχθεί η συμφωνία για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που θα έρθει ως απόρροια της πανδημίας. Παράλληλα, επεσήμανε πως οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται προς το τέλος του έτους, και η Ελλάδα θα λάβει από τα μεγαλύτερα ποσά σε επίπεδο Ευρώπης.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν κατηγορηματικός πως δεν θα ισχύσει μνημονιακή ρήτρα για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, αλλά θα υπάρξει εποπτεία στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου ελέγχου.

Η πρώτη μέρα των εργασιών του 8th Regional Growth Conference έκλεισε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο.

Με το gala dinner στη Villa Clauss, όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σε «πηγαδάκια» τις πρώτες τους εντυπώσεις από το Συνέδριο, αλλά και να σχολιάσουν τα θέματα που συζητήθηκαν. Τιμώμενος ομιλητής στο επίσημο δείπνο ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης