ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανία: Η διευθέτηση των τουρκικών γεωτρήσεων στην Αν. Μεσόγειο, προϋπόθεση διαλόγου ΕΕ-Άγκυρας

Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

Τη διευθέτηση των τουρκικών γεωτρήσεων σε ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη έθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ως προϋπόθεση ενός «διαλόγου σε βάθος» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είναι σημαντικό για μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Προεδρία, να βγάλουμε από τη μέση τα εμπόδια, διότι όσο μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα δείχνουν στο πλαίσιο της ΕΕ μικρή διάθεση για εμβάθυνση του διαλόγου», τόνισε ο κ. Μάας.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήθηκε το πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και η απαραίτητη βάση προκειμένου να οργανωθεί βαθύτερος διάλογος με την ΕΕ.

Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν κάποια προβληματικά πεδία», όπως η ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος και το Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει.

«Ο πρόεδρός μας (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) μίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη», γεγονός το οποίο, όπως είπε, «σημαίνει ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε διάλογο».

«Θέλουμε στο εξής να προχωρήσουμε όλες οι πλευρές με περιεκτικό διάλογο, με σεβασμό και προς το συμφέρον όλων, θέλουμε ο καθένας να βρει το δίκιο του. Δεν απορρίπτουμε τις αξιώσεις του καθενός, αλλά είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε τον διάλογο για αυτό και να τον προχωρήσουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Το Βερολίνο ανέλαβε την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θέτοντας -μεταξύ άλλων- ως στόχο τη διαμόρφωση μιας «συνεκτικής στρατηγικής» της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερφε η Άνγκελα Μέρκελ, χθες, η Άγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος και το προσφυγικό ζήτημα αντιμετωπίζεται μόνο στη βάση συμφωνιών με την Τουρκία.

Η ΕΕ αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης που θα συνέλθει στις 13 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης