ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία - Με κανόνες το άνοιγμα του τουρισμού

Πέτσας: Καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία - Με κανόνες το άνοιγμα του τουρισμού
INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

«Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας», δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να παρακολουθεί την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη».

«Η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο. Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ημερών στην ΕΕ διαμορφώθηκε μία λίστα χωρών από τις οποίες θα υποδεχόμαστε επισκέπτες», σημείωσε ο κ. Πέτσας, καλωσορίζοντας ξανά από κοντά τους δημοσιογράφους, καθώς η σημερινή ήταν η πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών -από την αρχή της πανδημίας- που γίνεται με φυσική παρουσία τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν συνολικά 5.889 τέστ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα. «Ακριβώς επειδή τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα. Επομένως, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους. Σκοπός άλλωστε είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων, ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα. Παρακολουθούμε στενά - και θα συνεχίσουμε καθημερινά να το κάνουμε – σε συνεργασία με τους ειδικούς την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Έτσι ώστε, τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται, ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες, να επιβραδύνονται. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», είπε.

«Με αυτά τα δεδομένα ελήφθησαν και οι αποφάσεις που αφορούν στις διεθνείς πτήσεις, καθώς και για τα χερσαία και θαλάσσια σημεία εισόδου στη χώρα. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μόνιμους κατοίκους της ΕΕ. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα και για όσους ταξιδεύουν για ουσιώδεις μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους εργασίας, υγείας και επανένωσης οικογενειών. Οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενών είναι πάντα καλοδεχούμενοι απ' όπου κι αν προέρχονται. Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους της Αλγερίας, της Αυστραλίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, του Μαρόκου, του Μαυροβουνίου, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Κορέας, της Ρουάντας, της Σερβίας, της Ουρουγουάης, της Ταϋλάνδης, της Τυνησίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επισήμανε, μάλιστα, πως «για τους κατοίκους της Κίνας το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων εξετάζεται με βάση την αμοιβαιότητα».

Για τις πύλες εισόδου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε, παράλληλα, διευκρίνισεις ως προς την πρόσβαση στις πύλες εισόδου προς την Ελλάδα.

Όπως είπε, «στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες πύλες εισόδου είναι ανοιχτά τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα άνοιξε - κάτω από τους συγκεκριμένους περιορισμούς - τις πύλες της στις τουριστικές ροές, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών μας».

Για τη φόρμα «passenger locator form»

«H Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της στις τουριστικές ροές κάτω από συγκεκριμένους κανόνες και με όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών μας. Στο πλαίσιο αυτό όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό της Ελλάδας από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα «passenger locator form» η οποία είναι διαθέσιμη στο app visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία. Έτσι οι επισκέπτες μπορούν να συμπληρώνουν το plf ακόμα και στο check in ή ακόμα και μετά την άφιξή τους στη χώρα μας. Για την προστασία της υγείας όλων Έλληνες μηχανικοί και γιατροί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων με βάση το οποίο επισκέπτες θα υπόκεινται σε στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό του. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο χθες σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5889 τεστ τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα», τόνισε στη διάρκεια του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σημειώνεται πως επειδή ακριβώς τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα. Επομένως είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους. Σκοπός είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα. Παρακολουθούμε στενά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε συνεργασία με τους ειδικούς την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου έτσι ώστε τα βήματα και το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες να επιβραδύνονται. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ανθρωπινης ζωής. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», συνέχισε ο Στέλιος Πέτσας.

Η αναφορά στο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, τονίζοντας πως στόχος του «είναι να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργείται αναστατώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών».

«Και δυστυχώς για πολλά χρόνια ζήσαμε κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες αυτό το χάος που προκαλείται από κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις ακραίων ομάδων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης. Μόνο τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά είχαμε 80 πορείες και συγκεντρώσεις και τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλες 60 περίπου. Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται. Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών», ανέφερε.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να επισημάνει πως «το νομοσχέδιο δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών. Είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ύστερα από εργασία Επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Αλιβιζάτος και Μανιτάκης. Καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων».