ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Συμπληγάδες της οικονομίας και των τουρκικών προκλήσεων η κυβέρνηση

Στις Συμπληγάδες της οικονομίας και των τουρκικών προκλήσεων η κυβέρνηση
Image Photo Services

Το στοίχημα του τουρισμού και τα εξωτερικά θέματα είναι δύο από τα μεγάλα μέτωπα της κυβέρνησης αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα το φετινό δύσκολο καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, και η οικονομία δίνει το δικό της ρυθμό στις Συμπληγάδες που προσπαθεί να προσπεράσει η κυβέρνηση.

Χθες, Τετάρτη, πρώτη ημέρα του πλήρους ανοίγματος της οικονομίας, με τον τουρισμό να ελπίζει στα πρώτα του έσοδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του «Δημοκρατικού Συναγερμού», του αδελφού κόμματος της ΝΔ στην Κύπρο, τόνισε ότι είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη ημέρα που η χώρα δέχεται απ’ ευθείας πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια από το εξωτερικό.

Και είναι και η πρώτη ημέρα στην οποία δοκιμάζεται το νέο σύστημα της στοχευμένης ιχνηλάτησης και ελέγχου των επισκεπτών μας.

Η Αθήνα μπλοκάρει πάντως μέχρι τις 15 Ιουλίου τις απ’ ευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία και ταυτόχρονα κρατάει κλειστά τα σύνορά της από την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Σε ό,τι αφορά στους επισκέπτες από τη γειτονική τη Βουλγαρία, οι τουρίστες θα μπορούν να περνούν μόνο από το φυλάκιο του Προμαχώνα, ενώ τα πλοία από το εξωτερικό θα μπορούν να φτάνουν προς το παρόν μόνο στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Τα τρία στοιχήματα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση έχει τρία στοιχήματα να κερδίσει:

α) την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών στα νησιά, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα.
β) τη δυνατότητα γρήγορης ιχνηλάτησης «ορφανών» κρουσμάτων και
γ) το πιο κρίσιμο στοίχημα, να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να αντέξει η οικονομία.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Διαχειριζόμαστε τις οικονομικές συνέπειες, δίνοντας πρώτοι τη μεγαλύτερη έμφαση στην διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και στην στήριξη του εισοδήματος των εργαζόμενων».

Η αγωνία εάν θα πάει καλά ο τουρισμός, με επαρκή έσοδα και ασφάλεια, είναι έκδηλη στην κυβέρνηση, που επιπλέον πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριό της Τουρκίας αποφασίζει σήμερα αν τελικά το μέγιστο μνημείο της Ορθοδοξίας, η Αγία Σοφία, θα μετατραπεί ή όχι σε τζαμί.

Παράλληλα, δεν σταματούν οι προκλήσεις στο Αιγαίο, με μπαράζ υπερπτήσεων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Τουρκικά ζεύγη F-16 πέταξαν κατ΄ επανάληψη πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά, αρχικά στα 25.000 πόδια και στη συνέχεια πιο χαμηλά, έως και τα 3500 πόδια, πάνω από τα ακριτικά νησιά.

Νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε μια ακόμα ακραία πρόκληση πετώντας πάνω από τη Λήμνο, από όπου επιχειρούν τα αεροσκάφη επιφυλακής της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από τουλάχιστον 18 ελληνικά F-16.

«Ντρίπλα» Δένδια στη Λιβύη

Την ώρα που η Άγκυρα συνεχώς προκαλεί, η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας συνεχίζεται με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να επισκέπτεται αιφνιδιαστικά τη Λιβύη για συνομιλίες με τον εκλεγμένο πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου.

«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας.

«Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ - Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010» ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Ελλάδα προκαλούν εκνευρισμό στους γείτονες, με τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει για μια ακόμη φορά λόγο για «δικαιώματα» της Τουρκίας στη Λιβύη:

«Με κάθε ευκαιρία τονίζουμε στους ομόλογους μας ότι προτεραιότητα μας είναι να στηρίξουμε τα δικαιώματα μας στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη. Υποστηρίζουμε την προσπάθεια της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης για την ενότητα και το μέλλον της χώρας».

Λάδι στη φωτιά ρίχνει και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος αναφέρεται με απειλητικό ύφος στην Ελλάδα και προσβλητικό τρόπο σε μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων:

«Όσοι μιλούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς και οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, δεν γνωρίζουν την πολιτική γλώσσα. Επιλέγουν τους πιο προβληματικούς τύπους οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν, τι χώρα είναι η Τουρκία. Δεν μπορείτε να πιέσετε την Τουρκία να κάνει βήματα με τέτοιες δηλώσεις και τέτοια νοοτροπία».