ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν - Στο επικέντρο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Benoit Tessier/Pool via AP

Επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είχε σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνομιλία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζητήθηκαν οι Ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Η συνομιλία των δύο πλευρών διήρκεσε πάνω από μισή ώρα.

Στα άκρα οι σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας βρίσκονται σε νέα... χαμηλά, μετά τα εκατέρωθεν πυρά σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τα πρόσφατα σχόλια του Γάλλου προέδρου για τη στήριξη που παρέχει η Τουρκία στην κυβέρνηση της , εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο πρόσωπό του.

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Ακσόι για το ίδιο θέμα, σε συνέντευξή του που παραχώρησε σε τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «η Γαλλία προσπαθεί να επιστρέψει στο παρελθόν της και να γίνει αποικιοκρατική χώρα. Έχει κολλήσει ο εγκέφαλός της. Ο Μακρόν παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη. Όπου υπάρχει αποσχιστής, η Γαλλία τον στηρίζει. Οι Γάλλοι το 2011 βομβάρδισαν τη Λιβύη και σηκώθηκαν και έφυγαν. Τώρα υποστηρίζουν τον πραξικοπηματία Χαφτάρ. Ο Μακρόν αντί να μπλέκεται σε άλλες χώρες ας προσπαθήσει να κυβερνήσει σωστά τη Γαλλία».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε μάλιστα ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει ήδη να βλέπουν το επικίνδυνο παιχνίδι της Γαλλίας στη Λιβύη.

Ο Τούρκος υπουργός καταφέρθηκε και κατά του προέδρου της Αιγύπτου αλ- Σίσι για τις πρόσφατες δηλώσεις του, όπου χαρακτήριζε τη Σύρτη ως «κόκκινη γραμμή», υπονοώντας ότι η πολιτική της Αιγύπτου διαμορφώνεται ως επί τω πλείστον από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης για αποικιοκρατικές διαθέσεις, δήλωσε:

«Είναι αποικιοκρατία το να συνεργάζεται η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) με την αντίστοιχη εταιρεία της Λιβύης εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας και εκείνων στην Ανατολική Μεσόγειο, να συνάπτουμε συμφωνίες, να πραγματοποιούμε από κοινού έρευνες και γεωτρήσεις και να επωφελούνται και οι δύο πλευρές;».

«Δεν πάμε με το ζόρι εκεί ούτε οι εταιρείες μας παίρνουν έργα με το ζόρι», επισήμανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είναι γελοίο να αποκαλείται η Τουρκία αποικιοκρατική χώρα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι το λάθος θα ήταν η Άγκυρα να αγνοήσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα βέλη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αποικιοκρατίας στόχευαν κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση CHP και το ακροδεξιό Καλό Κόμμα, που εγκαλούν συνεχώς την κυβέρνηση για το τί δουλειά έχει στη Λιβύη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κάνει λόγο στις δηλώσεις του για «επικίνδυνο παιχνίδι» της Τουρκίας στη Λιβύη, το οποίο αντίκειται σε όλα όσα έχουν διεθνώς συμφωνηθεί.

Bloomberg: Οι μεγάλες προσδοκίες του Ερντογάν για τη Λιβύη

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη διάσκεψη του Βερολίνου», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

«Δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», είπε επίσης καταδικάζοντας παράλληλα και τον ρόλο Ρώσων μισθοφόρων στην βορειοαφρικανική χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης